Учора Голова Верховної Ради Андрій Парубій привітав працівників парламентського апарату з прийдешнім Новим 2019-м роком та Різдвом.

Глава парламенту відзначив, що є добра українська традиція — наприкінці року напередодні новорічно-різдвяних свят аналізувати і підбивати підсумки. «Цей рік був дуже непростий і дуже напружений, але разом із тим — визначний рік, — сказав Андрій Парубій. — Це був рік століття Української революції. Сто років тому наші діди не змогли втримати українську державу, але чому тоді ми програли? Бо не було єдності між керівниками і була розділена українська держава, не було тоді потужної української армії, яка могла чинити опір окупантам. Назва ворога змінювалася — царська Росія, СРСР, Російська Федерація, але ворог залишався той самий. Ми не змогли тоді створити потужну українську армію, яка могла би захистити українські кордони, і, на жаль, в той період не змогли на дипломатичному фронті мати єдину спільну позицію. І цього року перед нами була відповідальність — не допустити, щоб знову була втрачена українська держава».
Голова Верховної Ради наголосив, що цьогоріч було важливо втримати і утвердити країну, хоча було дуже багато скептиків, у кабінетах і коридорах велося багато розмов, що ось-ось будуть дочасні вибори, парламент не зможе працювати, а з осені напередодні виборів роботи у парламенті взагалі не буде — всі займатимуться виборами. «Але, незважаючи на позиції скептиків, Верховна Рада продемонструвала не тільки активну роботу, а і змогла сконцентруватися довкола доленосних рішень, — зазначив Андрій Парубій. — Це були рішення з різних сфер, але найважливіші — питання безпеки і оборони, ухвалення Закону про національну безпеку та оборону, який став фундаментом переформатування і реформи всієї української армії і всіх сил безпеки, всього сектору безпеки відповідно до стандартів НАТО».
Серед важливих законів, прийнятих парламентом у 2018 році, Голова Верховної Ради відзначив низку законопроектів щодо соціального захисту українських військових, початок внесення змін до Конституції і визначення в ній, що ЄС і НАТО є ключовими прерогативами для української держави в зовнішній політиці, щоб більше ніхто і ніколи не зміг змінити зовнішній вектор України. А також — припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та РФ, звернення до Патріарха Варфоломія щодо початку створення Української Помісної Православної Церкви, до чого українці йшли століттями. «Ми показали, що в своїй хаті не тільки сила, правда і воля, а і своя віра, — підкреслив Андрій Парубій. — І в цьому рішенні Верховна Рада відіграла ключову роль». Глава парламенту нагадав, що 6 січня разом із Президентом і Митрополитом Епіфанієм він має честь поїхати до Стамбула для отримання Томосу, і це буде завершальний етап до створення Української Помісної Православної Церкви.
Глава парламенту також відзначив інші важливі рішення в різних сферах — зокрема, закони про Вищий антикорупційний суд, довкола якого точилося багато інтриг, про дипломатичну службу, Верховна Рада приймала високих гостей — Канцлера ФРН, Генсека НАТО, створено Міжпарламентську асамблею Україна — Грузія — Молдова. «І ця Асамблея — то знак для всього світу, що ми країни, які борються за свою свободу, за свою волю», — зауважив А. Парубій. А також — схвалення законів про протимінну діяльність, призначення Уповноваженого з прав людини, обрання нового складу ЦВК. «І цим рішенням передувала клопітка щоденна робота парламентського апарату, кожного підрозділу Верховної Ради України, парламентських комітетів», — резюмував Андрій Парубій і побажав у новому році нових перемог, поваги та взаєморозуміння у родинах, згадувати у молитвах українських воїнів на передовій, щастя, здоров’я і благополуччя.
Новий рік — це чудовий привід озирнутися і замислитися, чи правильно прожили рік минулий, додав, у свою чергу, перший заступник керівника апарату Верховної Ради України — керуючий справами Петро Боднар.
З-поміж півтори сотні прийнятих парламентом законопроектів П. Боднар відзначив такі знакові документи, як Кодекс з питань банкрутства, закони про приватизацію державного і комунального майна, про товариства з обмеженою і додатковою відповідальністю, про стратегічну екологічну оцінку, про Вищий антикорупційний суд, дипломатичну службу, національну безпеку, про валютні операції, про Держбюджет України на 2019 рік, про прилеглу зону, про протимінну діяльність та інші.
П. Боднар розповів, що у 2018 році розпочато роботу над реформуванням апарату Верховної Ради України, зокрема, розпочато діяльність робочої групи з підготовки проекту закону про службу в апараті Верховної Ради України.
У жовтні було підписано колективний договір між адміністрацією парламенту та профспілковим комітетом.
Одним із головних пріоритетів і діяльності керівництва парламентського апарату в наступному році, зазначив П. Боднар, має стати практична реалізація положень цього колективного договору, підвищення фахового рівня парламентського апарату. «Переконаний, що прийдешній рік принесе нам багато доброго і позитивного, але водночас і багато викликів та випробування, — сказав він. — Адже 2019 рік особливий — це рік президентських і парламентських виборів. І епіцентром подій буде саме Верховна Рада».
За результатами роботи у 2018 році Голова Верховної Ради Андрій Парубій нагородив працівників парламентського апарату державними нагородами, почесними званнями і грамотами Верховної Ради України.

Серед нагороджених — і журналісти парламентської газети «Голос України» Надія Сміян і Світлана Чорна (на знімку).

Юліана ШЕВЧУК.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут