Департамент фінансів Хмельницької облдержадміністрації представив документ, згідно з яким загальний обсяг видатків цього року становитиме 7,5 мільярда гривень. Торік ця цифра була майже на мільярд більша. Левову частку виділеної суми — майже 1,2 мільярда — отримає департамент охорони здоров’я, 760 мільйонів гривень перепаде закладам освіти та науки, найменше матиме сфера культури — 136 мільйонів гривень і управління молоді та спорту — менш як 38 мільйонів.

Видатки на заробітну плату працівників бюджетної сфери сягнуть трохи більш як півтора мільярда гривень. На перший погляд, непогано, адже це на третину більше, ніж торік. Але насправді це не так уже й багато. Медики, освітяни, працівники культури отримуватимуть у середньому шість-сім із половиною тисяч гривень. А от працівникам соціальної сфери розбагатіти не вдасться — їхня середня зарплатня становитиме 5,5 тисячі. Хоча це й трохи більше, ніж у 2018-му, але зрозуміло, що таке зростання зарплати не може наздогнати сімейні видатки на продукти, комуналку, будь-які покупки.
Найбідніших мають виручити державні програми соціального захисту населення, які фінансуватимуться за рахунок відповідних субвенцій із держбюджету. Тому третина видатків припадає на фінансування цієї статті. У запропонованому кошторисі на пільги, житлові субсидії, державні та соціальні допомоги виділено майже чотири мільярди. Така пропозиція не надто тішить, бо вона на чверть, тобто на 1,3 мільярда менша, ніж минулого року. Не надто зможуть розкошелитися на соціальні виплати й місцеві бюджети. Загальний обсяг таких субвенцій обрахований у сумі 1,9 мільйона гривень.
Для місцевих громад є приємна новина: на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг область отримає понад 568 мільйонів гривень. Це майже на сто мільйонів більше від минулорічної суми. Та головне — значна частина грошей піде на ремонт доріг місцевого значення, бо попередній транш використали переважно на шляхи загальнодержавного користування. Тепер дорожню субвенцію отримають місцеві бюджети, тому на місцях визначатимуть першочергові об’єкти для ремонту. Однак на вулиці та дороги комунальної власності перепаде не так уже й багато: на всі — приблизно 27 мільйонів гривень.
Місцевій владі доведеться задуматися над тим, як наповнити бюджети. Хоча дотація на фінансування переданих із державного утримання закладів освіти та охорони здоров’я й передбачена, вона менша від торішньої майже на 73 мільйони гривень і становитиме 597,6 мільйона. Це означає, що на плечі місцевих громад ляже чималий фінансовий тягар. Відчують це всі: від маленьких сільрад до обласного центру. Приміром, як повідомив міський голова Хмельницького Олександр Симчишин, упродовж останніх років бюджет розвитку обласного центру значно зменшився. У 2015-му він становив 331 мільйон гривень, а на 2019-й пропонується 246 мільйонів. Якщо врахувати зростання цін, яке відбулось протягом цього часу, стане очевидно, що розвивати місто, ремонтувати, будувати та й просто утримувати буде важче.
До того ж на міський бюджет держава переклала фінансування закладів профтехосвіти та компенсацію пільгових перевезень. Для Хмельницького це становитиме разом 190 мільйонів гривень. Реверсна дотація, яку вилучає держбюджет, сягне 54 мільйонів гривень, замість десяти мільйонів, які були чотири роки тому. А ще дефіцит освітянської та медичної субвенцій — ось те, з чим зіткнеться обласний центр цього року. Тому, як підсумував міський голова, насправді коштів не стало більше, як про це кажуть.
Приблизно така само фінансова схема працюватиме й на місцях. Тож громадам доведеться напружитись, щоб утриматись на плаву та не збідніти. Водночас голова ОДА Вадим Лозовий переконаний, що обласний бюджет дає змогу безпроблемно увійти в новий рік, виплачувати заробітну плату за новими соціальними стандартами, розраховуватися за енергоносії, купувати медикаменти та забезпечити харчуванням будинки-інтернати, школи й лікарні. А ті видатки, які не вдалося врахувати нині, розглядатимуть у процесі уточнення показників під час розподілу вільного залишку коштів та видатків розвитку в першому кварталі. Та це лише тоді, коли додаткові гроші до казни вдасться назбирати.

Хмельницький.