Серед основних питань для Верховної Ради у новому році — це закріплення в Конституції України курсу на ЄС і НАТО, а також законопроект щодо добровільного переходу православних вірян до Православної Церкви України.
Про це представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко повідомила в ефірі одного з телеканалів.
«Зміни до Конституції, які голосувалися в першому читанні, вже показали, що зал дає результат у 320—340 голосів, — сказала Ірина Луценко. — Я впевнена, що крім Опозиційного блоку, не буде жодної фракції, яка би не проголосувала за курс на ЄС і НАТО. Це вже невідворотно, зрозуміло, і 68—75 відсотків (залежно від регіону) осіб, які підтримують ці прагнення, показують — іншого шляху немає. Це буде проголосоване».
Окрім того, за словами політика, ще одне важливе питання — декомунізація останнього великого регіону України. «Будуть проголосовані зміни до Конституції щодо перейменування Дніпропетровської області, — зауважила І. Луценко. — Це рішення також обов’язково, впевнена, буде проголосоване. Думаю, що і питання добровільного обрання вірянами, до якого патріархату переходити, до якої Церкви себе відносити — також буде проголосоване, тому що воно закладене в Конституції, яка гарантує захист, безпеку і заборону дискримінації за будь-якими питаннями».
При цьому парламентарій наголосила, що рішення, яке буде проголосоване депутатами, дасть можливість зберегти міжконфесійний мир, щоб не було жодного протистояння та будь-якого тиску. «Самі громадяни мають отримати це право», — зазначила Луценко.