Новий сучасний апарат для цифрової рентгенографії в Ужгороді передали амбулаторії міського центру первинної медико-санітарної допомоги на вулиці Гранітній у мікрорайоні Радванка.

На знімку: про роль нового обладнання розповіла завідувач амбулаторії Галина Здрінко.

Фото надано прес-службою міськради.

Пристрій настільки безпечний, кажуть у прес-службі міськради, що не потрібно обладнувати додатковим захистом приміщення, де він розміщений. Апарат дає можливість робити одному пацієнту до 10 знімків за раз, можна перевозити його до лежачих хворих додому. Завдяки комп’ютерним програмам зберігається архів знімків, щоб за потреби порівняти результати обстежень.
Рентгенапарат купили в Словаччині за майже 900 тисяч гривень. Як розповів директор фірми One collective (США) Даглас Лендро, більше півсотні релігійних об’єднань по всьому світу гуртуються для добрих справ.
В Ужгороді 14 церков та 20 християнських організацій об’єдналися в Альянс трансформації і протягом кількох років збирали кошти на придбання цього апарату, основну суму надав один із благодійних фондів. Даглас Лендро сподівається, що це — лише один із перших проектів, попереду багато інших, зокрема, хочуть відкрити на Радванці дитячий майданчик для ігор і спорту.
Американський гість представив своїх колег з інших організацій, серед них, зокрема, Гері та Кейті, які опікуються дітьми із ромських родин, Самсон із Нігерії, котрий навчався на лікаря в Ужгороді та залишився тут працювати зі студентами, Дарину Віраг та інших. Розповів, що також опікуються дітьми, яких залишили в лікарнях, вихованцями Свалявського будинку дитини, Чинадіївського дитячого будинку.
Пан Даглас додав, що із сімейною амбулаторією на Радванці працюють давно, раніше допомагали оновити приміщення. Істотні зміни почалися за програмою Ужгородської міської ради з реконструкції амбулаторій центру медико-санітарної допомоги. На капітальний ремонт, із заміною даху, системи опалення, утепленням фасаду, облаштуванням території упродовж 2016—2017 років виділили понад 1,1 млн грн.
Головний лікар Ужгородського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Тетяна Козак зазначила, що колись тут не хотіли працювати медики через погані умови. Тепер — це одна з кращих амбулаторій міста: тепло, чисто, затишно, зручно і для працівників, і для відвідувачів, закуплено чимало обладнання, діє сигналізація та відеонагляд.
Щодня в амбулаторії, де працюють два десятки медиків, приймають 150—200 відвідувачів, загалом на території обслуговування майже 12 тисяч мешканців.
Ужгородський міський голова Богдан Андріїв подякував благодійникам і зазначив, що саме для цієї амбулаторії такий пристрій дуже важливий, адже на Радванці компактно проживає ромське населення, є проблеми з органами дихання, випадки туберкульозу.

Ужгород.