Учора у столичному Міжнародному виставковому центрі відбувся форум «Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом». Участь у заході взяли Президент України Петро Порошенко, Голова Верховної Ради Андрій Парубій, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, народні депутати, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, представники уряду, адміністрації Президента, духовенства, державних адміністрацій, військові, молодь, діячі культури тощо.

Виступаючи на форумі, Президент наголосив, що Україні потрібен мир. Однак мир цей означає повне відновлення територіальної цілісності України.

«Звичайно, нам потрібен мир із Росією. Холодний, але мир. Люди втомилися від війни. І на цій болісній емоції невтомно грає російська пропаганда, не лише вона, а й її підбріхувачі в Україні. Природно, що тема війни і миру — одна із головних на виборах, бо народ обиратиме не просто Президента, а й Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України», — сказав глава держави. Адже ворог прийшов не по Крим до нас і не по Донбас. Ворог прийшов по всю Україну, щоб повернути втікачку до тюрми народів, як влучно назвав Російську імперію ще двісті років тому французький мандрівник де Кюстін, підкреслив Президент.

«Мир — це повне відновлення територіальної цілісності, суверенітету і незалежності України і нічого іншого. Мир — це беззаперечне визнання Москвою нашого права йти своїм шляхом. Ми маємо зробити все, щоб ніколи більше Україна не мусила питати в Москви куди нам іди. Це право виключно українського народу. І цей шлях називається — геть від Москви», — наголосив Петро Порошенко і пообіцяв продовжити лінію на відновлення територіальної цілісності України політико-дипломатичним шляхом, забезпечуючи єдність проукраїнської коаліції в світі, в Євросоюзі, використовуючи інструмент санкцій та механізм міжнародної місії ООН на всій території окупованого Донбасу.

За словами Президента, для України існує єдиний шлях зберегти свою незалежність — членство у Євросоюзі та НАТО. Але воно потрібне не лише Україні, наголосив глава держави. «Адже дедалі більше політиків на Заході розуміють, що без членства України в Євросоюзі, без членства України в Північноатлантичному Альянсі Європа точно буде в небезпеці», — сказав він.

За його словами, заявку на вступ до Євросоюзу ми подамо у 2024 році. І глава держави не має жодного сумніву, що ми отримаємо і почнемо виконувати План дій щодо членства в НАТО. Президент констатував, що Україна та Євросоюз наблизилися один до одного як ніколи раніше. «Жодна держава, яка не є в НАТО, не має нині таких тісних відносин з Альянсом — таких тісних, як Україна нині. Але, наголошую, лише повноправне членство в Європейському Союзі та НАТО остаточно і незворотно гарантує нашу українську державну незалежність, нашу українську національну безпеку», — наголосив Петро Порошенко, додавши, що до цих найпотужніших організацій ми вступимо як країна—регіональний лідер. Як країна, яка вже суттєво посилила східний фланг Альянсу, як країна, яка захистила від російської навали не лише себе, а й всю європейську цивілізацію.

Можливо, зауважив Президент, така амбітна мета може видатися комусь нереалістичною. «Але, друзі, хіба ми не досягали неймовірного протягом п’яти попередніх років, коли ми з вами рятували країну від розчленування, економіку від колапсу, коли здавалося, що він уже є невідворотним, від війни людей?» — запитав Президент, додавши: «Ми з вами зберегли країну, зберегли нашу незалежність і заклали міцний фундамент для потужної європейської держави».

А досягнута нині в Україні макроекономічна стабілізація та відновлення зростання створили основу для початку наступу проти бідності, яка, можливо, є не меншим ворогом, ніж Росія, додав Президент. «Два тижні тому Нацбанк оприлюднив головні макроекономічні показники минулого 2018 року. Статистичні дані хоча і не збігаються з настроями і відчуттями людей, переконливо свідчать: найгірше — точно позаду. Економіка після кількарічного спаду зростає 12 кварталів поспіль. Криза, спричинена війною, економічною агресією та торговельною блокадою з боку Росії, відступає. Відновлення економічного зростання відкриває нарешті і можливості для зростання реального добробуту громадян», — сказав керманич.

Петро Порошенко під час форуму оголосив також про намір балотуватися на другий термін. «Почуття глибокої відповідальності перед країною, перед сучасниками, перед минулими і прийдешніми поколіннями спонукали мене прийняти рішення кандидувати ще раз на посаду Президента України. Прошу у виборців мандата на те, щоб гарантувати незворотність європейської та євроатлантичної інтеграції, гарантувати незворотність нашої незалежності», — сказав Петро Порошенко.

Глава держави підкреслив, що робить це для того, щоб «відновити територіальну цілісність країни і принести вигідний Україні мир, щоб завершити побудову сильної успішної держави, здатної забезпечити порядок, добробут і безпеку кожного українця».

«Бо добробут, безпека і порядок — не менш важливі, ніж армія, мова, віра. Щоб над міцним фундаментом, який ми заклали за п’ять років, звести добротні стіни та надійний дах», — наголосив Президент. Петро Порошенко визнав, що у його президентській роботі траплялися успіхи і невдачі, точні розрахунки і помилки, приємності і прикрощі, радості й печалі, чесноти і недоліки. «Слава Богу, є чим пишатися і, ніде правди діти, є за що вибачатися. Але кожен мій крок, вдалий чи ні, ніколи не суперечив стратегії на повний розрив із колоніальним минулим, на власний шлях України, на цивілізаційний союз з Європою».

Під час форуму з підтримкою рішення Президента балотуватися на другий термін виступили також Голова Верховної Ради Андрій Парубій (виступ друкується окремо), Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман та інші.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).