5 лютого Окружний адміністративний суд Києва заборонив в. о. міністра охорони здоров’я Уляні Супрун здійснювати будь-які дії, спрямовані на реалізацію повноважень очільника МОЗ, зокрема й тому, що вона є громадянкою США. Таке рішення прийнято 5 лютого за позовом народного депутата України Ігоря Мосійчука (фракція Радикальної партії).

Свій позов до суду до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана про підписання розпорядження про тимчасове покладання на Супрун виконання обов’язків міністра охорони здоров’я Ігор Мосійчук подав 1 лютого. Позивач оскаржив її призначення рішенням Кабінету Міністрів, а також невнесення на розгляд Верховною Радою подання про призначення міністра охорони здоров’я. І просив суд зобов’язати прем’єра Гройсмана внести відповідне подання до парламенту.

Новину про заборону Уляні Супрун виконувати свої посадові обов’язки першим озвучив у вівторок у парламенті лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Очолювана ним фракція постійно критикувала діяльність в. о. міністра охорони здоров’я та її політику в проведенні реформ. Однак думки щодо цього питання й у політикумі, і в соціумі розділилися.

В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун стала провайдером медичної реформи й повинна продовжити її впровадження. Про це написав Голова Верховної Ради України Андрій Парубій на своїй сторінці у Фейсбуці, коментуючи рішення суду про відсторонення Супрун від виконання обов’язків очільника МОЗ.

«Я як Голова Верховної Ради України доклав багато зусиль, щоб парламент прийняв медичну реформу. І я вважаю це одним із найбільших успіхів Верховної Ради цього скликання», — констатував він.

За словами Голови Верховної Ради, Уляна Супрун узялася за дуже нелегку роботу, ставши на шлях боротьби з головним злом у медичній галузі — корупцією. «Вона дала бій медичної мафії, яка цинічно заробляє на здоров’ї українців. Переконаний, що Уляна Супрун повинна продовжити впровадження медичної реформи! Тому я підтримую Супрун! Уляно, ми переможемо!» — наголосив Андрій Парубій.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко також висловила підтримку в. о. очільника медичного відомства своїм постом у Фейсбуці: «Я підтримую Уляну Супрун, здоровий глузд і адекватність».

Заступник голови парламентської фракції «Блок Петра Порошенка» Сергій Березенко вважає рішення Окружного суду Києва про заборону Уляні Супрун реалізовувати повноваження керівника МОЗ недержавницьким. «Якщо потрібна буде якась допомога від нас, від фракції, народних депутатів, юридична, ми обов’язково її надамо. Ми — за Уляну Супрун і хотіли б, щоб таке не відбувалося в сучасній українській правовій державі», — сказав він, коментуючи ситуацію, передає Укрінформ.

Висловив підтримку в. о. міністра й Президент України Петро Порошенко, виступаючи у вівторок на щорічному прийнятті компаній — членів Американської торговельної палати в Україні. Він нагадав, що Супрун є громадянкою України згідно з його указом.

Порошенко заявив, що цінує зусилля, докладені, у тому числі Уляною Супрун, разом з урядом і парламентом для впровадження медичної реформи.

Кабінет Міністрів оскаржуватиме рішення Окружного адміністративного суду міста Києва про заборону Уляні Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я. Члени українського уряду вважають, що рішення суду є спробою зупинити реформи в системі охорони здоров’я. Про це йдеться в заяві, розміщеній на Урядовому порталі.

Зі свого боку Уляна Супрун подякувала всім, хто висловив їй і її команді підтримку. І, зокрема, Президенту України та Голові Верховної Ради «за чітку позицію щодо підтримки трансформації охорони здоров’я». У своєму коментарі на Фейсбуці вона повідомила, що рішення суду ставить під загрозу термінову відправку вже закуплених ліків у регіони, тому що без підпису в. о. міністра препарати не можуть бути доставлені в медзаклади... «Тепер нам треба оперативно врегулювати ситуацію, що склалася», — написала Супрун.