Це тривале утримання в автозаках, несвоєчасне надання медичної допомоги, застосування сили під час арешту. Таку інформацію оприлюднив представник Уповноваженого з прав людини з питань реалізації національного превентивного механізму Юрій Бєлоусов. За його словами, висновки зроблено за результатами відвідувань Дарницького, Деснянського, Дніпровського, Оболонського, Святошинського, Солом’янського та Шевченківського районних управлінь міліції міста Києва.

— Вся зібрана інформація за кожним виїздом після її узагальнення спрямовувалася до прокуратури м. Києва для відповідного реагування. Враховуючи системний характер виявлених порушень, готуються подання до Міністерства внутрішніх справ та Генеральної прокуратури України, — зазначив він.

Крім того, правоохоронці жорстоко поводилися із затриманими активістами. Як вже повідомляв «Голос України», Омбудсмен Валерія Лутковська засудила їхні дії відносно добровольця із Четвертої козацької сотні самооборони Євромайдана Михайла Гаврилюка. Нині він знаходиться на Майдані, позивати до суду на міліцію не збирається. «Лупили палицями так, що не можна витримати, однак до суду звертатимусь. На них чекає Божий суд», — зазначив чоловік на прес-конференції.

 

Низка правозахисних організацій закликає правоохоронців розслідувати порушення прав і свобод людини, вчинених під час Євромайдана. «Ці події вже викликали хвилю обурення в українському суспільстві та зміни масштабу громадських протестів. Поділяючи обурення та занепокоєння суспільства такою поведінкою представників влади, ми вважаємо, що обставини будь-якого порушення мають отримати юридичну оцінку, а винних у порушенні прав людини необхідно притягнути до юридичної відповідальності», — йдеться у повідомленні.

Вулиця Грушевського в Києві, 23 січня 2014 р. 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.