Директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник прозвітував про діяльність Бюро за ІІ півріччя 2018-го. Наразі 635 проваджень перебувають у роботі НАБУ, до суду скеровано 176 справ, на стадії розгляду — 94 справи, 153 особам повідомлено про підозру, 302 особи — обвинувачені, винесено 25 судових вироків.

За словами А. Ситника, у ІІ півріччі 2018-го понад 100 осіб викрито на корупції, про підозру повідомлено 44 особам, стосовно дій 61 особи розслідування завершено та складено обвинувальний акт. До суду скеровано 32 справи, відшкодовано збитків на суму понад 92 млн грн. Однак лише щодо восьми справ уже розпочато судовий розгляд по суті. А решта досі перебувають на стадії підготовчого засідання. Очільник Бюро вважає, що суди гальмують розгляд антикорупційних справ, переданих НАБУ, і покладає великі сподівання на діяльність новоствореного Вищого антикорупційного суду України (ВАС), який має невдовзі розпочати роботу. З його слів, майже 200 кримінальних проваджень, що перебувають у звичайних судах, наразі очікують на створення ВАС.

«Щонайменше 9 мільярдів гривень можуть бути повернуті державі після винесення вироків суду у справах НАБУ і САП, — заявив А. Ситник. — Але, на жаль, через те, що справи у судах не розглядаються, ці гроші поки що є недієвим активом.

Сподіваємося, зовсім скоро ВАС почне свою роботу і ситуація зміниться». Водночас, повідомив директор НАБУ, під час розслідувань упродовж 2018 року було добровільно повернуто 200 млн грн.

Більшість проваджень НАБУ стосуються корупції на держпідприємствах. Тривають розслідування щодо зловживань та розкрадань на понад 30 держпідприємствах. «Збитки, які завдали корупційні схеми, за попередніми оцінками, перевищують 18 мільярдів гривень. Ця сума набагато більша за транші, які ми отримуємо з МВФ», — сказав А. Ситник. За його словами, є «дуже цинічні схеми», зокрема — розкрадання коштів колишніми керівниками держпідприємства «Укркосмос». «Був шанс за донорські кошти запустити супутник на орбіту, але, на жаль, ані коштів, ані супутника немає», — зазначив директор НАБУ.

У тіньовій схемі привласнення 12 млн дол. США «Ощадбанку» фігурують понад 10 підозрюваних, однак тепер слово — за парламентом, котрий не схотів надати згоду на притягнення до кримінальної відповідальності підозрюваного в організації цієї схеми народного депутата.

Збитки у ще одній розслідуваній резонансній справі — за фактом заволодіння коштами державного підприємства «Адміністрація морських портів» — становлять 247 мільйонів гривень. «Усі ці збитки спричинені не до Революції так званою колишньою злочинною владою, це вже свіжі дії, — розповів А. Ситник. — Розслідування завершилося притягненням до відповідальності 10 осіб, щодо 8 з них справи скеровано до суду».

Уже є спрямовані до суду провадження стосовно зловживань у Державній продовольчо-зерновій корпорації України. Також завершено розслідування і скеровано до суду кримінальне провадження стосовно службових осіб ПАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», де збитки державі сягають 13 мільйонів доларів. У суді вже і обвинувальний акт офіцеру СБУ за фактом вимагання 100 тисяч доларів — за хабар він, буцім, мав не притягувати до кримінальної відповідальності осіб, які могли незаконно отримати посвідки на постійне проживання на території України.

Як повідомив А. Ситник, НАБУ остаточно завершило розслідування і днями скерує до суду справу щодо схем розкрадання державних коштів під час видобутку та продажу газу, фігурантом якої є народний депутат-втікач Олександр Онищенко.

Завершено розслідування у справі про величезну розтрату під час закупівлі палива у ТОВ «Трейд Коммодіті» для потреб армії і змінено підозру екс-заступнику міністра оборони Ігорю Павловському. Триває розслідування провадження щодо екс-міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського.

На фінальній стадії й низка справ щодо закупівель на «Укр-залізниці», справа щодо розкрадання коштів на Львівському бронетанковому заводі, так звана бурштинова справа, справа щодо ряду посадовців Одеської міськ-ради та міського голови тощо.

Загалом серед 61 завершеного розслідування за звітний період 24 стосуються фізичних осіб і адвокатів, 12 — суддів усіх рівнів, 11 — керівників суб’єктів великого підприємництва з часткою державної/комунальної власності понад 50%. Найпоширеніші статті звинувачення — згода отримати хабар (33%) та привласнення/розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем (30%).

Відповідаючи на запитання журналістів про імовірність використання заяв до НАБУ для боротьби з політичними опонентами у виборчій кампанії, А. Ситник не виключив, що такий ризик існує. Адже наразі для звернення до НАБУ про порушення справи достатньо, наприклад, інформації у ЗМІ. «Перед виборами це буде використовуватися, можливо, навіть більше -перед парламентськими», — вважає директор НАБУ. Він також відзначив ще одну нову «популярну» тенденцію: чиновники почали частіше розлучатись, щоб приховати майно і статки. «Шлюби розривають, а потім з’ясовується, що це — фіктивна акція, щоб обійти декларування», — сказав він. Проте, на думку А. Ситника, у НАЗК (Національне агентство з питань запобігання корупції), котре аналізує е-декларації посадовців, немає ресурсів, щоб виявляти та оцінювати такі випадки, відстежувати дані, скажімо, щодо перетину обома особами кордону, спільного відпочинку чи ведення спільного побуту.

У багатьох справах фігурують народні обранці. Однак А. Ситник прогнозує, що найближчим часом, принаймні до парламентських виборів, не буде позитивних розглядів у Верховній Раді подань на депутатів стосовно порушень антикорупційного законодавства. «Я не вірю в те, що найближчим часом можливе рішення парламенту щодо зняття недоторканності саме за категорією справ про електронне декларування. Тобто до виборів позитивних результатів не буде у цій категорії справ», — заявив він.

ФАКТ

Збитки від злочинів, які розслідують детективи НАБУ, сягають понад 220 мільярдів гривень. На сьогодні державі відшкодовано збитків на суму понад 452 мільйони гривень.

Фото з сайту nabu.gov.ua.