На які потреби з державного бюджету використовується найбільше грошей? За рахунок яких податків найбільше наповнюється скарбниця? Ці запитання виникають мимоволі, коли йдеться про держбюджет. Відповіді вчора можна було почути від голови Державної казначейської служби України Тетяни Слюз, яка оприлюднила публічний звіт відомства за 2018 рік.

«За результатами 2018 року державний бюджет, на жаль, не було виконано», — констатувала голова казначейства. «2018 року до держбюджету (загального та спеціального фондів разом) надійшло 928,1 млрд грн доходів, що становить 98,1% річних планових показників», — йдеться у звіті, оприлюдненому громадськості. Серед тих, хто недорахував до скарбниці, Тетяна Слюз перелічила митницю, податкові органи та Нацбанк.

Щодо динаміки доходів держбюджету, то донором номер один названо податок на додану вартість (ПДВ) із ввезених в Україну товарів — 295 млрд грн, 210 млрд грн — ПДВ з вироблених в Україні товарів та послуг, плюс акцизний збір — 118 млрд, податок на прибуток — 97 млрд та податок з доходів фізичних осіб у частині зарахування до держбюджету — 92 млрд грн.

Тетяна Слюз нагадала, що вже другий рік поспіль відшкодування ПДВ відбувається автоматично, «відсутній людський чинник, який був раніше». Це питання залишається дуже чутливим для бізнесу та інвестиційної привабливості країни. «Торік було відшкодовано майже 132 млрд грн», — уточнила глава відомства, додавши, що 2017-го таке відшкодування становило 120 млрд.

Факти

Протягом 2018 року на забезпечення виплат житлово-комунальних субсидій було спрямовано 70 млрд грн, що на 300 млн більше, ніж 2017-го.

Станом на 1 січня 2019 року державний та гарантований державою борг України становив 2 168,3 млрд грн, або 78,3 млрд дол.

Попри наявний дисбаланс національного кошторису, у казначействі наголошують, що оперативно надають кошти за усіма забезпеченими статтями бюджету.

Структура касових видатків загального та спеціального фондів державного бюджету за економічною класифікацією торік мала такий вигляд: найбільше коштів з бюджету було спрямовано на поточні трансферти (майже 299 млрд грн) — це, зокрема, субсидії, медичні субвенції, дотації. На другому місці — оплата праці (171 млрд), на третьому — соціальний захист (пенсії, стипендії, різні види виплат) — 157 млрд. «За функціональністю, якщо порівняти 2017 та 2018 роки, то на перше місце (за видатками. — Авт.) виходить соціальний сектор, що включає міжбюджетні трансферти, на другому — соціальний захист, на третьому — громадська безпека та судова гілка влади, на четвертому — оборона», — пояснила Тетяна Слюз.

За її словами, торік загальний фонд Міноборони становив 82 млрд грн, а спеціальний — 4 млрд. Цього року видатки на оборону зростуть ще більше — до 102 млрд грн.