У жовтні минулого року Європейський парламент остаточно заборонив цивільний обіг видів продукції з поліетилену. Це рішення пояснюють загрозою глобальної екологічної катастрофи, пов’язаної з використанням людьми відходів пластику. Час розкладання пластикових пакетів, наприклад, становить понад сто років. Утилізувати подібні відходи важко, адже під час спалювання виділяється велика кількість токсичних відходів, стверджують фахівці. Ці відходи здатні викликати онкологічні захворювання та можуть негативно впливати на репродуктивну систему й імунну функцію організму людини.

Щороку в країнах Європейського Союзу використовується майже мільйон тонн одноразових поліетиленових пакетів. Натомість в Україні кожна людина протягом року викидає майже півтисячі пластикових пакетів!

Кожен день ми чуємо ці тривожні цифри із теле- та радіоефірів. Тож ситуація викликала стурбованість серед законотворців. І от наприкінці минулого місяця за авторством представників різних політичних фракцій у парламенті зареєстровано проект закону про зменшення кількості окремих видів відходів з поліетилену в цивільному обігу. Більш як півсотні народних депутатів наголошують на тому, що нині обмеження на використання пластику діють у багатьох країнах. Зокрема, у Франції, Італії, Сінгапурі заборонено використовувати пластикові пакети взагалі. В Ірландії, Латвії та Данії на їх продаж діють особливі податки. Обмежують обіг штучних торбинок також і в Австралії та Китаї. А в Танзанії за реалізацію пластикових пакетів навіть запроваджено кримінальну відповідальність. Вона передбачає ув’язнення до одного року.

Наші законодавці хочуть скоротити кількість обсягів реалізації пластикових пакетів і обмежити їх число в загальному обігу. Що ж саме вони пропонують? У магазинах, павільйонах та інших об’єктах роздрібної торгівлі мають намір заборонити обіг легких та надлегких пластикових пакетів. Виняток пропонують встановити для біорозкладних та надлегких пластикових пакетів, призначених для пакування свіжого м’яса та риби, а також продуктів із них та сипучих продуктів. Законопроект передбачає і обов’язкове маркування пластикових пакетів. Очікується, прийняття закону наблизить наше законодавство до норм Європейського Союзу, знизить обсяги відходів поліетилену і сприятиме поліпшенню стану навколишнього середовища та здоров’я населення.

А не так давно у Верховній Раді зареєстровано ще один проект закону про обмеження використання деяких пакувальних виробів за авторством народного депутата Олега Недави, який представляє в парламенті фракцію «Блок Петра Порошенка». Як зазначено в пояснювальній записці, що супроводжує цей документ, ініціатор змін пропонує запровадити обмеження на виробництво, ввезення та розповсюдження на території України пакувальних виробів з тонкого та ультратонкого пластику довготривалого розкладу, в тому числі оксорозкладного. Пропонується також стимулювати заходи, спрямовані на розуміння суспільством необхідності обмеження обігу полімерних виробів довготривалого розкладу та використання екологічно дружніх пакувальних засобів.

Йдеться і про створення в подальшому належних правових підстав та умов для розвитку підприємництва в сфері виробництва пакувальних виробів (пакетів, плівки тощо) з біорозколадного пластику.

Обидва законопроекти нині перебувають на розгляді профільного Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Фото з відкритих джерел.