На знімку: таким постав Самійло Величко в уяві відомого полтавського художника Миколи Підгорного.

 

В Полтавській області відзначили 349-річчя від дня народження видатного козацького літописця Самійла Величка. Урочистості з цієї нагоди відбулися на його батьківщині — в селі Жуки, що поблизу облцентру, — й у Полтавському краєзнавчому музеї ім. В. Кричевського.

Спочатку в Жуках представники обласної та районної влади, громадськості, активісти козацьких формувань поклали квіти до пам’ятного знака на честь автора знаменитого літопису. Також тут, у відновленій Покровській церкві, розташованій на території присвяченого українським козакам меморіального комплексу, звершили молебень.

А потім у краєзнавчому музеї відбулася третя наукова конференція «Село Жуки — батьківщина літописця Самійла Величка». На ній свої доповіді виголосили науковці, музейники, краєзнавці та навіть школярі. Зокрема, першою про творця видатної історико-літературної пам’ятки козацької доби говорила учениця 8-го класу Тахтаулівського навчально-виховного комплексу Дар’я Катренко.

Водночас промовці на конференції наголошували на необхідності належної підготовки до відзначення, зокрема й на загальнодержавному рівні, наступного року ювілейної дати — 350-ліття від дня народження Самійла Величка.

Фоторепродукція автора.