У редакційній пошті є чимало листів, в яких люди скаржаться на затримку з виплатою лікарняних. І навіть звернення на урядову «гарячу лінію» не дають позитивного результату.

Уже так сталося, що мені теж довелося лікуватися наприкінці січня. За перші п’ять днів лікарняні сплатила організація, в якій працюю, а за решту днів за листком тимчасової непрацездатності мав би відшкодувати Фонд соціального страхування: переказати кошти на рахунок організації, а та виплатила б мені. Тож бухгалтерія завезла всі необхідні документи до Правобережного відділення управління виконавчої дирекції Фонду соцстраху у Києві ще 4 лютого. А я стала чекати на лікарняні, які згідно з чинним законодавством мали б надійти до моєї організації через десять робочих днів з дня подання документів у фонд, тобто десь 15 лютого.

Однак минали тижні, але на рахунок організації кошти не надійшли. Після 20 лютого зателефонувала до Правобережного відділення управління виконавчої дирекції Фонду соцстраху у столиці, де чесно повідомили, що виплачують лікарняні лише за 11 січня, а коли мені виплатять, невідомо — бракує коштів.

Зателефонувала на урядову «гарячу лінію», де моє звернення зареєстрували за № 9064889. Сподівалась, що до скарги дослухаються, бо, як сказала оператору, така ситуація, на жаль, торкнулася багатьох людей. А медикаменти (вони нині недешеві) треба купити зараз, причому за власні кошти. Дехто з авторів листів до редакції, особливо ті, у кого мізерні зарплати, влізли в борги, щоб полікуватися. А після стаціонару їм потрібно продовжити лікування амбулаторно. Тож для них відшкодування допомоги з тимчасової непрацездатності дуже і дуже актуальне.

4 березня я отримала відписку від того самого Правобережного відділення управління виконавчої дирекції Фонду соцстраху. Лист готувала Надія Осипенко, а підписав його в. о. начальника управління С. М. Ксьонз. А в ньому — жодного натяку на те, коли все-таки будуть виплачені лікарняні. Телефоную до виконавиці листа Надії Осипенко і запитую, коли отримаю лікарняні. У відповідь чую, що 4 березня фонд виплачує за лікарняними за 29 січня! Тобто, як я підрахувала, мені доведеться почекати ще з тиждень (це за кращого перебігу подій), а затримка за виплатою за лікарняним тоді вже сягне 35—40 днів, замість 10 днів, як того вимагає закон.

Фото: novemisto.info.