За добу (на ранок 18.03) російські найманці десять разів порушили режим припинення вогню, до того ж сім разів застосувавши озброєння, заборонене Мінськими домовленостями. 

За даними прес-центру штабу ООС, ворог обстрілював наших військових з мінометів, гранатометів і великокаліберних кулеметів, а також тричі застосував протитанкові ракетні комплекси.

У смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» окупанти гатили із 120-мм та 82-мм мінометів, автоматичних станкових гранатометів і великокаліберних кулеметів — у районі населених пунктів Водяне, Мар’їнка.

У смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» ворог лупив із мінометів 82-го калібру, протитанкових ракетних комплексів та гранатометів поблизу Кримського, Новотошківського, Золотого-4, Новолуганського, Луганського.

«Унаслідок обстрілів один наш захисник загинув, двоє отримали поранення. За даними розвідки, трьох окупантів знищено, чотирьох — поранено», — зазначили в штабі.

Як повідомив ЗМІ командувач об’єднаних сил Сергій Наєв, ЗСУ дають адекватну відповідь на всі провокації ворога та готові відбити атаки. За його словами, армія здатна значно більш гідно протистояти агресору, ніж це було кілька років тому, на початку гібридної експансії РФ на Донбас.

«На даному етапі Об’єднані сили не раз демонстрували здатність не лише відбивати удари 1-го і 2-го армійських корпусів, сформованих російським військовим керівництвом, а й завдавати адекватні відповіді. Лінію зіткнення на Донбасі ми контролюємо надійно», — сказав він.

С. Наєв також зазначив, що в разі відкритої повномасштабної агресії РФ перевага буде на боці нападника. Мовляв, про це свідчать об’єктивні показники щодо кількості озброєнь і живої сили сторін. Однак і в такій ситуації Україна матиме, чим відповідати противнику.

«Слід бути об’єктивними: за чисельністю й озброєністю, враховуючи спектр озброєння і військової техніки, які перебувають по той бік кордону, перевага на боці армії Російської Федерації. Тому в разі можливої агресії наш успіх залежатиме не тільки від стійкості солдатів та офіцерів, а й від консолідації українського народу, послідовності наших союзників і міжнародних партнерів, адже з такою загрозою реально можна впоратися тільки спільно. Безумовно, повномасштабне вторгнення — це не позиційна війна з перманентними обстрілами. Але українська армія зразка 2019 року — це не ті малозабезпечені та неукомплектовані бригади і батальйони, які зустріли відкриту агресію п’ять років тому. ЗСУ за ці роки зміцнилися чисельно, а головне — якісно: набули досвід, отримали новітні зразки озброєння  і змінили тактику дій», — вважає генерал.