Десять років тому під час Революції Гідності народилася нова Національна гвардія України (за часів незалежності НГУ існувала з 1991 по 2000 рр.). 13 березня 2014-го Верховна Рада ухвалила відповідний закон. Пів тисячі бійців Самооборони Майдану вже наступного дня вирушили на тренування у навчальний центр під Києвом (2017 року саме 14 березня постановою парламенту встановлено як День українського добровольця). А незабаром перші добробати, які увійшли до НГУ, вирушили на російсько-український східний фронт. Тоді вони одними з перших зупиняли повзучу гібридну російську агресію у східних регіонах України: визволили Харківську ОДА, обороняли Слов’янськ, зачистили в зоні АТО, Попасну, Сєвєродонецьк, Лисичанськ... Згодом гвардійці утримували Світлодарську дугу.

Після початку повномасштабного вторгнення бійці Нацгвардії обороняли і визволяли Київщину, Чернігівщину, Сумщину. Вели бої на сході, обороняючи Рубіжне, Сєвєродонецьк, Бахмут, Авдіївку. Брали участь в успішному контрнаступі на Харківщині та деокупації Херсонщини.

Окрему сторінку в історію російсько-української війни вписав підрозділ Нацгвардії «Азов». Весь світ знає про 86-денну героїчну оборону Маріуполя і «Азовсталі», про гідність і незламність «азовців» і під час облоги міста, і у російському полоні. Після звільнення командир «Азову» Денис Прокопенко («Редис»), який був одним із тих, хто керував обороною маріупольського гарнізону і допоміг врятувати життя тисяч мирних жителів, отримав звання Героя України та продовжує захищати рідну землю від рашистів.

«Гвардія наступу» в 2023 році стала успішною рекрутинговою кампанією МВС. До лав бойових бригад НГУ приєдналися тисячі мотивованих добровольців, які увійшли до складу семи бригад — «Азов», «Буревій», «Кара-Даг», «Спартан», «Рубіж», «Хартія», «Червона калина». Вони стали уславленими підрозділами, чиї бойові операції увійдуть у підручники новітньої історії України. Їх формування відбулося напередодні українського контрнаступу. І тоді були чітко окреслені завдання «Гвардії»: виконувати не тільки штурмові дії, а й боротися з диверсійними групами, брати участь у стабілізаційних заходах на деокупованих територіях.

Проте ситуація на лінії зіткнення змінилася... І на неї швидко реагують бригади Нацгвардії. В усіх військових частинах, які виконують бойові завдання на передовій, діють підрозділи аеророзвідки, що максимально ефективно використовують можливості БпЛА. До речі, вперше такі формування НГУ були успішно застосовані під час Широкинської наступальної операції в лютому 2015 року. А згодом завдяки аеророзвідці Національна гвардія України вперше у світовій історії реалізувала на практиці концепцію дистанційної війни.

За роки війни понад 9 000 військовослужбовців НГУ відзначено державними нагородами України, 48 присвоєно звання Героя України. Серед них генерал-майор Сергій Кульчицький, який був першим гвардійцем і першим генералом, якому присвоєно це найвище звання (посмертно). А наймолодшим Героєм України став солдат-гвардієць Роман Гломба. Його назвали «Запорізьким месником» за встановлений бойовий рекорд: з переносного зенітного комплексу «Ігла» він збив сім ворожих літаків і ракету! На момент присвоєння звання в 2022-му герою було 19 років.

Фото зі сторінки Національної гвардії України у Фейсбуці.