Рівненський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр ім. В. Поліщука (тепер це комунальне підприємство Рівненської обласної ради) фактично був створений після аварії на ЧАЕС, коли люди особливо потребували медичних обстежень і лікування. За ці роки він зміцнів технічно і фахово (тут працює 454 фахівці, серед них — шість заслужених лікарів, заслужений працівник охорони здоров’я, 10 кандидатів наук). Центр має 14 сучасних відділень лікувально-діагностичного профілю, тут впровадили кілька сотень унікальних лікувальних методик. Про здобутки і напрацювання, проблеми розмовляємо з головним лікарем Рівненського діагностичного центру Романом Шустиком (на знімку).

— Романе Петровичу, коли б не була в очолюваному вами центрі, тут завжди людно, як у вулику, чути різні діалекти Рівненщини...

— Ми до цього вже звикли. Тільки торік, за нашими підрахунками, пацієнти з усієї області відвідали наш заклад понад 217 тисяч разів. А це на 10 тисяч більше, ніж у 2017-му. Загалом за роки роботи Рівненський діагностичний центр прийняв більше чотирьох мільйонів пацієнтів.

— На мою думку, ця статистика дещо умовна. Адже, наскільки мені відомо, фахівці центру виїздять і в райони, де приймають пацієнтів, консультують їх?

— Справді, уже не перший рік у закладі працює відділення виїзної діагностики. Тільки торік наші лікарі здійснили 63 виїзди у найвіддаленіші села Рівненщини, обстежили 5560 пацієнтів. Виїзна діагностика в невеликих селах області — постійний соціальний напрям роботи нашого центру. Адже це спрощує доступ до якісної діагностики мешканцям сільської місцевості. Обстеження та консультацію спеціалістів із Рівного вони одержують безпосередньо у своєму ФАПі чи лікарській амбулаторії. Виїзні бригади формуються за узгодженням із головними лікарями амбулаторій.

— Центр співпрацює і з лікувальними закладами всеукраїнського рівня?

— Одним із таких прикладів є налагоджена співпраця та обмін досвідом, скажімо, з Державною установою «Інститут серця МОЗ України». Ще з 2016 року при нашому діагностичному центрі діє філія цього закладу. В Рівному постійно працюють виїзні бригади фахівців «Інституту серця». За 2018-й пацієнтами філії ДУ «Інститут серця МОЗ України» стали 488 дорослих і дітей. Із них 116 пацієнтів прооперовані в «Інституті серця».

Ми також налагодили міжнародне партнерство і співпрацю з науковими медичними центрами Європи та світу в таких напрямах, як запобігання вродженим вадам розвитку, виявлення розладів і харчових факторів ризику фетального алкогольного синдрому плода, впровадження правового захисту дітей-інвалідів у Рівненській області, та інших.

— Мені вдалося поспілкуватися з відвідувачами центру. Більшість із них сподіваються пройти тут кваліфіковані медичні обстеження і лікування. Наскільки є у вас для цього можливості — технічні й професійні?

— Все це є. Скажімо, функціонує сучасне відділення променевої діагностики, яке укомплектоване найновішим обладнанням. Тут впроваджені та успішно використовуються високоінформативні методи діагностики. Відділення ультразвукової діагностики має змогу проводити дослідження органів шлунково-кишкового тракту, нирок, сечового міхура, молочної, щитоподібної залози, судин. Із травня минулого року в центрі завдяки підтримці обласної влади запрацював новий суперсучасний 16-зрізовий комп’ютерний томограф General Electric Optima CT520, на якому вже встигли провести 2533 комп’ютерні томографії для пацієнтів.

Активно розвивається у нашому закладі й центр літотрипсії. Торік його вдалося доукомплектувати новим уретерореноскопом, що дало змогу розширити спектр надання урологічної допомоги, зокрема при сечокам’яній хворобі. Невдовзі тут запрацює гольмієвий лазер, який дасть можливість проводити контактну літотрипсію (дроблення каменів) у будь-яких відділах сечового тракту сучасним методом, що вважається золотим стандартом у лікуванні в більшості розвинених країн.

— Рівненщина — лідер за народжуваністю дітей. Тож я була здивована тривожною статистикою, що при цьому чимало молодих сімей не можуть спізнати радість материнства і батьківства.

— На жаль, така проблема є. Тому при діагностичному центрі успішно працює Обласний центр репродуктивної медицини, який пропонує новітні методики діагностики та лікування безпліддя. Завдяки фахівцям відділення пацієнти отримують шанс на батьківство.

Тільки у минулому році тут отримали лікування 6112 пацієнтів. У обласному центрі репродуктивної медицини є унікальна ембріологічна лабораторія, відкрита 2017 року. Вона отримала сертифікат, який підтверджує високий статус «Чиста лікарня безпечна для пацієнта».

Розмову записала Олександра ЮРКОВА.

Фото надано автором.