Зліва направо: Володимир Туркін, Сергій Єрьомін, Наталі Берас, Тетяна Лашків, Геннадій Микитка.

Фото автора.

Міжнародний день франкофонії (французької мови) відзначили 20 березня. З цієї нагоди у громадському ресторані Івано-Франківська «Урбан спейс» відбулася прес-конференція, присвячена фестивалю «Французька весна-2019». Його відкриття заплановано на 4 квітня в галереї «Арт на мур». Однак уже цієї суботи в рамках заходу в Торгово-промисловій палаті провідна стилістка Будинку Lemarie-Chanel (Париж, Франція) Анастасія Віст проведе майстер-клас вишивки високої моди.

Презентували програму «Французької весни» радник із питань культури та співробітництва Посольства Франції Наталі Берас, начальник управління культури, національностей та релігій ОДА Володимир Федорак, президент ГО «Парі-ІФ» Володимир Туркін та директор цієї громадської організації Сергій Єрьомін, радник президента Торгово-промислової палати, віце-президент ГО «Парі-ІФ» Наталія Бартків.

Галерист «Арт на мур» Ірина Матолич анонсувала виставку фотографій Аделін Кейль «Маленькі безлади світу». Директор обласної філармонії імені Іри Маланюк Василь Тимків розповів, що в рамках фестивалю їхні глядачі побачать вистави-кабаре «Боріс і Бобі» та «Поезія Жака Превера», Theаtre de l’Imprevu (Орлеан, Франція). А в кінотеатрі «Люм’єр» реалізують проект «Довга ніч короткого метру». На завершення фестивалю у Пасажі Гартенбергів заплановано показ робіт модельєрів.

Один із подвижників «Французької весни» — Геннадій Микитка, керівник Центру європейської інтеграції. Він ратує за те, щоб такі проекти не були поодинокими, а вилилися в системну співпрацю. Наступний крок — створення в Івано-Франківську Французького Альянсу.

«Французька весна» в нашій країні діє вже 16 років. Три роки тому за ініціативою народного депутата Анатолія Матвієнка до її проведення долучилося й Прикарпаття.