У селі Олешів Тлумацького району минулої неділі відбулася Хресна дорога. Парафіяни місцевої церкви на чолі з настоятелем, митрофорним протоієреєм Іваном Тимчуком прийшли на гору за селом вздовж 14 стацій до хреста, де написано «Слава Україні».

Хресну дорогу спорудили торік. Допомагали коштами народний депутат Михайло Довбенко, депутат облради Богдан Станіславський. Це місце стало справжнім духовним центром і окрасою Олешева. Вздовж стежки — декоративні ліхтарі, що в темну пору доби створюють неймовірне видовище. Від того гору називають Світла.

Дерев’яній церкві в Олешеві — 120 років. Вона діяла і за радянських часів, служила духовним прихистком для мешканців навколишніх Острині, Буківни, Антонівки. «Коли я прийшов на парафію 2006 року, церква потребувала нагального ремонту. За підтримки меценатів та громади здійснили великий обсяг капітальних робіт. На жаль, під час попередньої невмілої реставрації іконостаса деякі образи просто перемалювали. Однак є ще автентичні», — розповідає о. Іван.

Давні хрести з бань зберегли на подвір’ї, де колись стояла старіша церква. За переказами, її перевезли до села Бобрівники на Тернопільщині. Так само начебто нинішній храм перенесений до Олешева із Богородчанського району.

Деревину на каплицю, збудовану на горі, пожертвував мешканець Криворівні Верховинського району Ігор Ігнатюк. Доти тут був великий хрест, який постав завдяки афганцю Степану Бойчуку. Поруч — тризуб, викладений із каменю батьком миротворця Ярославом Клідом.

«Вважаю, що кожен, хто ще не молився в Олешеві на горі, має туди приїхати і відчути неймовірну енергетику та символізм. Хресна дорога тут закінчується розп’яттям, внизу якого написано «Слава Україні», а поруч, на горі, майорить український прапор. Окремої атмосфери додає велетенський тризуб. Хвала людям, які звели ці святині, священику, який їх гуртує, і кожному, хто вірить у Бога та Україну», — підсумовує Богдан Станіславський.