Виборча дільниця № 800102 у Києві.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут 

У штабі кандидата в Президенти Володимира Зеленського у день виборів атмосфера була спокійна та контрольована. Новини «з полів» повідомляли переважно два спікери — координатор «ЗЕ команди» Олександр Корнієнко та політконсультант Дмитро Разумков. Інформаційні повідомлення йшли чітко за графіком, без несподіванок. Сам В. Зеленський у свій штаб заїжджав кілька разів. Уперше з’явився там одразу після того, як проголосував на своїй дільниці № 800489, розташованій у коледжі морського та річкового флоту. Саме голосування транслювали в штабі. Включення були також із виборчих дільниць, розташованих за кордоном. Фахівці мали інтерактивну карту, на якій в режимі он-лайн оновлювалися статистичні дані про явку виборців у дільниці.

З приводу утисків спостерігачів від команди В. Зеленського на виборчих дільницях якраз у штабі нарікали найбільше. Мовляв, їх «булять» за те, що вони мають бейджі зеленого кольору. Деякими опонентами це розглядається як агітація, зауважив О. Корнієнко. Але це не так, вважають у штабі кандидата на головний пост країни. «У нас є всі правові підстави вважати, що це не агітація, і ми готові в судах захищати цю позицію, — сказав координатор команди.

Ближче до вечора спікери штабу повідомили про деякі порушення, які фіксують на дільницях та про які повідомляють громадяни на гарячу лінію кол-центру. Вони стосувалися передусім «мертвих душ» у списках або відсутності чиїхось прізвищ у них.

Також біля дільниць спостерігали «людей зі списками» та фіксували організаційні непорозуміння, однак на серйозні порушення нічого не вказувало. Д. Разумков все-таки звернувся до всіх громадян із застереженням про те, що низька явка залишає велике поле для маневру з фальсифікації виборів. «Навіть якщо ви ні за кого не хочете голосувати, просто прийдіть та анулюйте свій бюлетень, — сказав він. Політолог зауважив: для всіх кандидатів дуже важливо, щоб легітимність виборів не можна було піддати сумніву. Він нагадав, що ми живемо в умовах гібридної війни і будь-яка інформація «може використовуватися як дискредитаційний фактор для делегітимізації української влади після 21 числа і для створення сприятливих умов для так званих інформаційних і не тільки інформаційних плацдармів».

Результати екзит-полу, який ексклюзивно проводив канал «1+1», Володимир Зеленський слухав зі своєю командою у виборчому штабі. «Це тільки перший крок до перемоги, — підкреслив кандидат. — Вдячний журналістам з різних каналів, і неважливо які вони — прямі чи криві. Я дуже поважаю професію журналіста. І дякую всім, хто голосував сьогодні не по приколу». Він також зазначив, що його команді все одно з ким змагатися за першість у другому турі, і відкинув будь-які припущення про те, що вже нині ведуться переговори про об’єднання з якоюсь політичною силою. «Ми — молоді люди, — сказав кандидат. — Ми ні з ким не домовляємося».

А в штабі наголошують: тепер основне завдання — забезпечити прозорість підрахунку голосів.