У Центральній виборчій комісії завершується прийом та оголошення оригіналів протоколів із мокрими печатками окружних виборчих комісій про підсумки голосування в межах територіальних виборчих округів на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року.

Станом на ранок 5 квітня ЦВК прийняла протоколи 188 територіальних виборчих округів (загалом на президентських виборах було утворено 199 округів).

Як повідомили у відділі взаємодії зі ЗМІ Секретаріату ЦВК, окремим окружкомам після перевірки доручається підготувати уточнені протоколи. На це дається день-два. Згідно зі 100% оброблених електронних протоколів, до другого туру президентських виборів виходять Володимир Зеленський (30,94%) та Петро Порошенко (15,95%). Повторне голосування (другий тур) має відбутися 21 квітня (на католицький Великдень та православну Вербну неділю).

Водночас ЦВК оприлюднила заяву щодо проведення теледебатів перед другим туром президентських виборів, наголосивши, що дебати може бути проведено лише в межах чинного законодавства. ЦВК звернула увагу на те, що Закон України «Про вибори Президента України» передбачає три види дебатів. «Теледебати проводяться між кандидатами на пост Президента України, включеними до виборчого бюлетеня з повторного голосування у разі призначення Центральною виборчою комісією повторного голосування, відповідно до частин 1—5 статті 62 закону, — йдеться у роз’ясненні ЦВК. — Закон чітко встановлює час, тривалість та порядок проведення теледебатів. Так, теледебати за рахунок коштів державного бюджету України проводяться в останню п’ятницю перед днем повторного голосування між 19-ю та 22-ю годинами в прямому ефірі, тривалістю не менш як 60 хвилин».

Відповідно до постанови ЦВК від 5 травня 2014 року № 472, місцем проведення теледебатів визначено студію Національної суспільної телерадіокомпанії України. При цьому в телестудії не може бути розміщено жодних агітматеріалів на користь будь-кого із кандидатів, не допускається участь у теледебатах довірених осіб або інших представників кандидатів, а також трансляція відеороликів про кандидата.

Водночас у ЦВК зазначили, що кандидати на пост Президента України мають право проведення передвиборної агітації в інших формах (що передбачено пунктом 3 частини 1 та частиною 7 статті 58 закону). «Але такий вид агітації проводиться винятково за рахунок коштів виборчого фонду кандидата, — наголосили у ЦВК. — Також частини 6—12 статті 62 закону регламентують право телеорганізаціям організовувати теледебати між кандидатами на пост Президента України як цикл передач. Телерадіоорганізація може створити лише один цикл таких передач під час виборчого процесу. Такий цикл передач може транслюватися винятково в прямому ефірі. Зазначені теледебати можуть проводитися за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України у строки, передбачені законом для проведення передвиборної агітації, у проміжку між 19-ю та 22-ю годинами». При цьому ЗМІ, який надав ефірний час одному кандидату, не може відмовити у наданні ефірного часу на тих самих умовах іншому кандидату, зауважили в ЦВК.

Центрвиборчком також звернув увагу, що агітація перед повторним голосуванням розпочинається з дня, наступного після призначення повторного голосування, і закінчується о 24-й годині останньої п’ятниці перед днем повторного голосування. А до встановлення офіційних результатів голосування проведення передвиборної агітації у будь-яких її формах є грубим порушенням вимог закону. «Дискусії між суб’єктами виборчого процесу щодо місця та умов проведення теледебатів можуть бути сприйняті як передвиборна агітація», — наголосили у ЦВК, закликавши всіх суб’єктів виборчого процесу на цьому етапі не маніпулювати суспільною думкою щодо проведення теледебатів.

Тим часом міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запевнив, що коли буде прийнято рішення про місце проведення дебатів, наприклад на НСК «Олімпійський», МВС забезпечить належний правопорядок. І на одному з телешоу звернувся до обох кандидатів: «Не розкручуйте спіраль: хто проти мене — той агент Кремля, хто не зі мною — той адепт старого. Це небезпечно! Не розділяйте країну».

Аваков також розповів, що у день виборів поліція відкрила 60 кримінальних проваджень, 42 з яких — щодо підкупу виборців. За словами міністра, під час голосування було зафіксовано ті самі схеми, що вже діяли на попередніх виборах. Зокрема, було викрито «сітку» підкупу виборців за бюджетні кошти, «каруселі» у Донецькій області між двома дільницями, розташованими за 20 метрів одна від одної, вкидання бюлетенів пачкою. Були й випадки, коли видавали по декілька бюлетенів за чужими документами або ж виборець приходив не зі своїм паспортом. Нині за всіма кримінальними провадженнями тривають розслідування.

Важливо

Агітація перед повторним голосуванням розпочинається з дня, наступного після призначення повторного голосування, і закінчується о 24-й годині останньої п’ятниці перед днем повторного голосування.