Перший тур виборів Президента України показав зміни на політичному ландшафті Чернігівщини. Нагадаю, що до 2002 року вона перебувала в «червоному поясі», тобто більшість голосів завжди віддавала за комуністів та інших відверто лівих. А від часу перемоги «Нашої України» Чернігівщина стабільно була базою для партій Юлії Тимошенко та Олега Ляшка. Щодо останнього, то наша область завжди давала найбільше голосів за нього з-поміж всіх інших областей. Певно, відчувалося, що голосують за земляка...

Проте на цих президентських виборах ситу-ація почала змінюватися. Скажімо, якщо в 2014 році Олег Ляшко набрав в області 92 тисячі голосів, то тепер — 66 тисяч, що у відсотках становить падіння з 16,6 до 12,5. Можна сказати, що є над чим замислитися.

Певно, не найкращими назвуть ці вибори і прихильники Юлії Тимошенко та її партії «Батьківщина»: хоча кількість голосів за неї і зменшилась лише на п’ять тисяч, але тут партійці розраховували набрати значно більше. Тим паче що заступник голови партії «Батьківщина» Валерій Дубіль — з Прилук і саме він керував виборчою кампанією. В області майже 20 тисяч членів партії «Батьківщина» і вони залишаються твердими симпатиками свого лідера.

Уважний читач не оминув інформації про запрошення до України групи російських політтехнологів. Знаменно, що таке запрошення надіслала Чернігівська єпархія УПЦ Московського патріархату. Оригінальний вигляд має те церковне запрошення, якщо врахувати не тільки позірну відокремленість церкви від політики, але й той факт, що у групі запрошених російських політтехнологів була прихильниця неоязичницьких культів. Православних московського патріархату це не насторожило...

Юрій Бойко різко наростив свою популярність серед виборців Чернігівщини, зібравши 33 тисячі голосів, що становить понад 7 відсотків. Якщо сплюсувати їх із голосами кандидата Вілкула, вийде 41 тисяча голосів, або 10 відсотків виборців. Традиційно високі показники дають Новгород-Сіверський та Семенівський прикордонні райони. У Новгороді-Сіверському, наприклад, залишається стара регіональна команда В’ячеслава Кауфмана, який «рулив» районом ще за президентства Кучми і продовжує це робити й нині. Жодних економічних чи соціальних успіхів ця стара команда не показує за довгі роки, але виборці, позбавлені українського інформаційного простору, продовжують любити тих, кого знають. Бо... інших не знають.

Анатолій Гриценко, попри підтримку «Самопомочі», також зменшив число своїх прихильників в області. Якщо раніше за нього голосували 34 тисячі виборців, то нині — на три тисячі менше. Що у відсотках становить 5,7. Якщо врахувати тут і голоси прихильників «Самопомочі», то парламентські перспективи партії, очолюваної Анатолієм Гриценком, на Чернігівщині примарні. Як і на місцевих виборах.

Блок Петра Порошенка не проявляв себе до виборів як партія. Експерти навіть губилися в здогадках, хто очолював передвиборний штаб президентської партії. Загалом по області діючий Президент назбирав 67703 голоси, що становить трохи менш як 13 відсотків. Звісно, на по-ниження результату впли-нула низка чинників, починаючи з того, що українці традиційно не люблять владу, навіть свою. Але істотно, як ми й попереджали, вплинуло закриття понад 400 поштових відділень в області — а після команди Президента відновили їх аж... два.

Цікавим є феномен села Пустотино Носівського району — там більшість виборців віддали свої голоси за Петра Порошенка. Як на мене, це результат постійної і наполегливої роботи фермерів — батька й сина Фенюків.

Неочікувано високий результат в Ігоря Смешка — з нуля він набрав майже 45 тисяч голосів, або 8,45 відсотка. Якщо він створить партію, матиме шанс потрапити до парламенту.

Володимир Зеленсь-кий на Чернігівщині переміг в усіх округах, окрім одного, 208-го, де його обійшла Юлія Тимошенко. 139 тисяч голосів — такий ужинок Зеленського в нашому краї. Це 26,2 відсотка голосів.

Звісно, після першого туру, підсумки якого несподівані для дуже багатьох, почався активний процес переосмислення свого вибору. І прогнозувати результати другого туру — марна справа, оскільки спостерігається різке коливання симпатій і перетікання голосів прихильників. Але порахуємося після Вербної неділі, коли й відбудеться другий тур виборів.

Чернігівська область.