Це один із перших освітніх заходів для школярів з усієї держави в українському парламенті, організований нещодавно створеним у законодавчому органі

Освітнім центром. Як розповіла керівник Освітнього центру Верховної Ради України Марина Терещук, мета заходу — дати дітям розуміння ролі парламенту в житті суспільства, щоб вони відчули зсередини, у стінах Верховної Ради, дух парламентаризму, мали уявлення про вищий законодавчий орган держави, його діяльність. «Ми проводимо для дітей цікаві інтерактивні заняття, ігри, під час яких вони можуть себе відчути в ролі депутатів», — зазначила М. Терещук.

Днями діти завітали до парламенту разом із легендарним Кіборгом — Анатолієм Свиридом, про котрого вже розповідав «Голос України». У 2014—2015 роках він пройшов пекло Донецького аеропорту і ворожого полону під позивним «Спартанець». А діти, котрі, на жаль, втратили на війні своїх татусів, називають його просто «дядя Толя». Чотири роки тому Анатолій Свирид створив громадську організацію «Серця Кіборгів», яка опікується дітьми та родинами загиблих під час проведення Антитерористичної операції та Операції об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей. Організація взяла шефство над понад 480 дітьми дошкільного та шкільного віку з усіх регіонів України, тато чи мама яких воювали на фронті на сході України. Серед них — 230 дітей із родин загиблих.

Декілька тижнів у кулуарах парламенту триває виставка та презентація календаря на 2019 рік «Погляд майбутнього» з портретами дітей загиблих учасників АТО-ООС. Традиційно всі кошти від продажу календаря спрямовують на оздоровлення малечі. «Ми опікуємося такими дітьми вже четвертий рік, і ті процеси, які проходять у державі, звичайно, цікавлять, і дітей, — зазначив Анатолій Свирид. — Можливо, хтось із них у перс-пективі стане парламентарієм. Діти, які втратили батьків, — доросліші за своїх ровесників. Навіть мені, дорослому сильному чоловіку, дуже важко говорити про своїх загиблих побратимів. А коли така трагедія приходить у життя дитини, осягнути її і знайти потрібні слова просто неможливо. Цьогоріч народні депутати долучаються до нашої акції дуже мляво, але ми це робимо передусім заради пошанування наших загиблих побратимів. На Великодні й Травневі свята веземо на відпочинок групу із 40 дітей та п’ятьох удів до Словаччини дякуючи пану послу Словацької Республіки в Україні.

Парламент Словаччини ухвалив таке рішення — прийняти дітей загиблих українських воїнів на оздоровлення. Однак, на моє переконання, такими родинами має опікуватися держава, і робити те, що наразі роблять громадські організації.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.