Створення об’єднаних територіальних громад призвело до значного скорочення бюджету Луцького району. У власність міської громади обласного центру вже передано районний будинок культури і центральну районну бібліотеку, у власність Заборольської ОТГ — районну дитячо-юнацьку спортивну школу. І цей процес триває.

Днями на засіданні постійної комісії облради з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму обласної ради, відгукуючись на звернення обласної та Луцької районної держадміністрацій, розглядалося питання щодо можливості прийняття у спільну власність територіальних громад сіл, селищ та міст області Торчинського народного історичного музею імені Г.О. Гуртового. У надісланому до обласної ради документі вказано, що Луцький район не має коштів на його утримання.

Заступник начальника управління культури, з питань релігій та національностей ОДА Валерій Дмитрук зауважив, що музей у Торчині є одним із найкращих серед установ такого рівня не лише в області, а й в Україні, у ньому зберігаються десятки тисяч цінних експонатів, деякі з них є унікальними. На думку посадовця, кидати напризволяще цю установу не можна. Як вважає Валерій Дмитрук, логічно було б, якби цей культурно-освітній заклад забрала на свій баланс та утримання Торчинська ОТГ. Однак, як заявив представник громади, таких коштів у Торчині не мають. Отже, пропонується передати музей в обласну комунальну власність, попередньо обговоривши це питання на розширеній нараді за участі депутатів районної та обласної рад.

Багато проблем і в інших об’єктів культури і спорту в районах, більшість з яких після виборів до місцевих рад у жовтні 2020 року в сучасних межах перестануть існувати. Тож настав час обговорити цю проблему на державному рівні. Не можна втрачати те, що створювалося роками і було предметом гордості народу.

Волинська область.