Заступник головного інженера Рівненської АЕС Федір Кислицин (на знімку) взяв участь у роботі басейнової ради річки Прип’ять, засідання якої відбулося в місті Новоград-Волинський Житомирської області та мало на меті розв’язання водно-екологічних проблем цієї водної артерії.

Басейнову раду річки Прип’ять створено Держводагентством у жовтні 2018 року у Новограді-Волинському. До її складу ввійшли представники водокористувачів, органів виконавчої влади, громадських організацій, що здійснюють свою діяльність у межах річкового басейну Прип’яті, зокрема, представники Житомирщини, Рівненщини, Волині, Київщини, Львівщини, Тернопільщини та Хмельниччини. Річка Стир — найбільша права притока річки Прип’ять (басейн Дніпра) загальною довжиною 483 км. Площа водозбору — 13130 км кв. Річка протікає в межах Львівської, Волинської та Рівненської областей і Білорусі.

Участь у заході взяли науковці та експерти, представники органів влади і місцевого самоврядування Новограда-Волинського, підприємств та організацій-водокористувачів, фахівці водогосподарсько-екологічного напряму, представники громадських організацій із семи областей України та інші.

Під час засідання розглянуто низку актуальних питань щодо поліпшення екологічного стану басейну Прип’яті, налагодження сучасного моніторингу вод, роботи водних об’єктів та забезпечення регулювання стоку річок у басейні річки Прип’ять у повеневий та меженний періоди, основних джерел точкового та дифузного забруднення у басейні річки Прип’ять.

Заступник головного інженера РАЕС із загальностанційних об’єктів Федір Кислицин, як представник великого промислового водокористувача — Рівненської АЕС, виступив перед учасниками заходу із презентацією щодо намірів підприємства збудувати гідропідпірну споруду на річці Стир, акцентувавши увагу на тому, що маловодність річки у засушливу пору року може призвести до вимушеного зменшення потужностей енергоблоків РАЕС.

«Додаткова регулююча гідротехнічна споруда поблизу водозабору Рівненської АЕС створить умови гарантованого водозабезпечення та встановлення необхідних експлуатаційних рівнів води в річці Стир. Майбутня гідроспоруда забезпечуватиме надійну безперебійну роботу насосної станції РАЕС у періоди маловодності для недопущення можливості розвантаження енергоблоків. Новозбудована гідроспоруда не впливатиме на водний баланс річки та не призведе до зниження чи підвищення рівнів води.

Вона не впливатиме на кількість води, яку забирає електростанція для підживлення системи циркуляційного водопостачання, та на екологічне становище у регіоні в цілому», — наголосив Федір Кислицин.

За словами атомника, будівництво гідроспоруди не лише не призведе до створення водосховища та затоплення територій, оскільки підпір можливий тільки у маловодний період, а й поліпшить санітарні умови річки Стир та позитивно вплине на гідродинамічний стан ґрунтових вод у районі наявних водозаборів, розташованих у певній близькості від проммайданчика РАЕС. Для розміщення об’єктів будівництва на земельних ділянках, власником яких не є ВП «Рівненська АЕС», буде проведено процедуру відведення земель у постійне користування, а для будівництва тимчасових об’єктів (канал для пропуску будівельних витрат, який влаштовується на лівому березі річки Стир) планується процедура відведення земель у тимчасове користування.

Члени басейнової ради підтримали намір РАЕС та зафіксували це рішення у протоколі, який невдовзі буде спрямовано до Волинської обласної державної адміністрації для ухвалення наміру РАЕС та продовження діяльності підприємства у цьому напрямі.

Вікторія ЛЕОНОВА, керівник прес-центру Рівненської АЕС.

Фото надано автором.