Децентралізація, п’яту весну поспіль успішно крокуючи нашою країною, народила когорту нових лідерів. Найголовніше — виборці їм повірили і пішли за ними.

Лідерство, якого очільників нових українських громад наполегливо вчили кращі експерти Ради Європи через програму «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні», виявило себе зокрема і на V Європейському конгресі місцевого самоврядування, який нещодавно відбувся у Кракові (Польща). Четверо членів нашої делегації гідно представили європейській самоврядній спільноті власні інноваційні проекти і рішення.

Так, пирятинський міський голова Олексій Рябоконь з Полтавщини не поступався аргументацією і новаторськими ідеями своїм іменитим колегам зі сфери управління водними ресурсами Швеції та Німеччини. Пирятинці розробили і впровадили проект водопостачання передусім на засадах співпраці сусідніх громад.

Унікальним досвідом Тростянця (Сумська область) привернув увагу зарубіжних колег під час дискусійної панелі «Розумна спеціалізація міст як інструмент розбудови спроможності залучення прямих іноземних інвестицій» тростянецький міський голова Юрій Бова. Виявилося, що скрізь на нашому континенті інвестори дуже прискіпливо шукають місце для свого бізнесу і віддають перевагу тим муніципалітетам, які керуються чіткими і прозорими стратегіями.

Докотилася до наших теренів і популярна європейська новація «Smart (розумна) революція». Йдеться про запровадження нових ІТ-технологій у місцеве самоврядування. Після переконливої презентації за цією тематикою дрогобицького міського голови Тараса Кучми багато хто з його колег, які були присутні на форумі, вирішили навіть відвідати українське Прикарпаття, щоб вивчити та запозичити новаторські розробки Дрогобицького інституту міста.

Та чи не найбільший резонанс на краківських зборах мав виступ ще одного нашого спікера — немішаєвського селищного голови з Київщини Сергія Замідри, який був модератором у блоці «Розумне село: чи готові ми до цього?» Досвід невеликого селища, в якому управлінці змогли повернути енергію і завзяття учнівської молоді в конструктивне русло добрих справ на благо громади, отримав гідне визнання представницької аудиторії.

«Щоб стати учасником Європейського конгресу місцевого самоврядування та отримати право презентувати там свої напрацювання на загал, — каже менеджер Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні» Ольга Шевчук, — потрібно небагато. Передусім придумати і втілити в життя в своїй громаді якусь ефективну новацію, спрямовану на сталий розвиток території. Затим подати її на конкурс «Кращі практики місцевого самоврядування», який Мінрегіон проводить за сприяння нашої програми».

Переможці цього популярного конкурсу, окрім інших нагород, отримують можливість узяти участь у черговому Європейському конгресі, який традиційно відбувається в Кракові. До речі, Мінрегіон у квітні оголосив черговий конкурс «Кращих практик місцевого самоврядування» за 2019 рік. Заявки на участь в ньому приймаються до 9 серпня.