Богдан Струтинський, народні депутати Анатолій Матвієнко, Михайло Довбенко, Юрій Соловей, голова ДАК «Автомобільні дороги України» Роман Косинський.

Фото автора.

ІV Міжнародний фестиваль мистецтв країн Карпатського регіону «Карпатський простір», що відбувся в Івано-Франківську на початку травня, став майданчиком для зустрічей дипломатів, високопосадовців, депутатів різних рівнів, представників органів місцевого самоврядування з різних країн.

Центровим заходом стало засідання в рамках круглого столу на тему «Децентралізація: досягнення, виклики».

Перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода, міністр культури Євген Нищук, народні депутати Анатолій Матвієнко, Михайло Довбенко, Юрій Соловей, співголова оргкомітету фестивалю Богдан Струтинський, представники державної влади, дипломатичного корпусу, органів влади та місцевого самоврядування обговорили результати та перспективи децентралізації в Україні.

На Прикарпатті створено 32 ОТГ із запланованих 60. За чотири роки їх бюджети зросли втричі. А торік сягнули майже шести млрд грн. Це дало змогу збільшити капітальні видатки у п’ять разів», — наголосила перший заступник голови ОДА Марія Савка. Голова облради Олександр Сич зауважив на підтримці децентралізації, розповів про програму розвитку місцевого самоврядування, участь у міжнародних конкурсах. Для функціонування ОТГ розпочали систему навчання кадрів. Однак потрібна ще децентралізація ресурсів, бо повноваження без них нічого не варті.

Ініціатор засідання Анатолій Матвієнко наголосив на тому, що народ стає повноправним джерелом влади. У цьому суть децентралізації. «Карпатський простір» — це подія значущої європейської перспективи України, такий захід народжує багато цікавих ідей».

«Маємо над чим працювати, особливо щодо реалізації медичної реформи. А зокрема, перенаправлення коштів медичної субвенції, що надходить до бюджетів ОТГ. Серйозним викликом на шляху децентралізації є дисбаланс субвенції внаслідок відхилення у статистиці населення. Ми, народні депутати від Прикарпаття, вирішуємо ці питання на законодавчому рівні», — зауважив Михайло Довбенко.

Під час засідання практичним досвідом реалізації цієї реформи в Угорщині, Литві та Естонії поділилися гості. А також наголосили — реформа має підтримку в ЄС. Головне, закріпити процес децентралізації в Конституції України.