Ректор ПНУ Ігор Цепенда.

Фото прес-служби ПНУ.

Університет став переможцем ІІ конкурсу проектів у рамках міжнародної Програми транскордонного співробітництва Польща—Білорусь—Україна 2014—2020 за пріоритетом «Популяризація місцевої культури та історії». ПНУ — головний бенефіціар (отримувач прибутків) проекту «Ворота в Центральні Ґоргани: міжкультурний діалог на польсько-українському Прикордонні». Його загальний бюджет — 55 688 євро.

«Проект є складовою стратегічної візії нашого вишу, котра полягає у впливі університету на розвиток регіону, його ролі як сучасного осередку освіти та науки міжнародного рівня на території Прикарпаття», — наголосив ректор ПНУ Ігор Цепенда.

Авторка проекту — директор Навчально-наукового центру соціологічних досліджень Прикарпатського регіону Ольга Максимович, яка підготувала його разом із ТОВ «Науковий парк» ПНУ, Брошнів-Осадською ОТГ та науковцями університетів нашої країни та Польщі.

У рамках проекту відбуватиметься реєстрація об’єктів історико-культурної спадщини на території громади (це багатий на такі знахідки Рожнятівський район). Передбачено транскордонні заходи за участю науковців, представників влади, туристичної індустрії та міжнародних експертів, промоцію, соціологічні та етнографічні дослідження, біографічні інтерв’ю, тренінги, розробку маркетингових інструментів просування туристичних пропозицій ОТГ на ринку туристичних послуг в Україні та за її межами.

Голова Брошнів-Осадської ОТГ Назарій Іванів (на знімку) розповів про перспективу створення осередку із вивчення історії краю на базі Креховицької гімназії. А нові відкриття вносять до туристичних маршрутів Прикарпаття.

Івано-Франківська область.

Довідково

Центральні Горгани — це система гірських хребтів у зовнішній смузі скибових Українських Карпат. Пролягають територією Закарпатської та Івано-Франківської областей, зокрема Рожнятівським районом. Гори тут — так звані рухомі, важчі для пішохідного туризму та відрізняються від інших карпатських регіонів. Горгани багаті на заповідники національного значення. Тут знаходили унікальні історичні та археологічні пам’ятки.