Представники Комітету з прав людини поділяють позицію МЗС України та рішуче засуджують рішення влади держави-агресора щодо прийняття до свого громадянства жителів окупованих нею територій. Відповідна заява розміщена на сайті Верховної Ради України.

«Відповідно до офіційної позиції Міністерства закордонних справ України, всі нормативно-правові акти Російської Федерації, спрямовані на надання громадянам України російського громадянства у протиправний спосіб, були, є та будуть юридично нікчемними, не матимуть жодних правових наслідків і не визнаватимуться українською стороною», — наголосили народні депутати України — члени Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин і підкреслили, що поділяють позицію Міністерства закордонних справ та рішуче засуджують рішення влади держави-агресора щодо прийняття до свого громадянства жителів окупованих нею територій. Автори документа переконані, що «такі дії влади Російської Федерації порушують норми міжнародного права, зазіхають на державний суверенітет і територіальну цілісність України, посилюють незаконну окупацію українського Донбасу та жодним чином не сприяють мирному врегулюванню конфлікту, і тим паче захисту прав і свобод людини та громадянина».

Народні депутати — члени Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин вважають, що Рада національної безпеки і оборони України повинна провести аналіз ризиків для прав людини та національної безпеки у зв’язку з можливістю отримання громадянами України паспортних документів Російської Федерації за спрощеною процедурою, адже така «роздача паспортів» державою-агресором — не унікальний випадок: Росія вже вчиняла так раніше на інших окупованих нею територіях Молдови, Грузії. Парламентарії висловлюють також «занепокоєння публічними заявами політичних діячів та низки посадовців України стосовно необхідності позбавлення осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, громадянства України в разі отримання ними паспортів Російської Федерації». Автори документа застерігають, що «такі заяви чи інші практичні кроки щодо можливості позбавлення громадян України громадянства несуть шкоду національним інтересам України і можуть сприйматися певним визнанням легітимності дій влади Російської Федерації щодо видачі російських паспортів мешканцям окупованих Росією територій».

З огляду на це народні депутати закликають «публічних осіб держави утриматися від «каральної» риторики і залякування мешканців окупованих територій Донецької та Луганської областей стосовно позбавлення їх громадянства України...». «Навпаки, ми маємо нарешті повернутися до питань, які стосуються полегшення життя тих, хто внаслідок військової агресії Російської Федерації залишився проживати на окупованих територіях. Це стосується полегшення доступу до адміністративних послуг і процедур, зокрема, встановлення фактів народження і смерті на окупованих територіях, видачі паспортів, забезпечення права на освіту (отримання атестатів та вступ до закладів вищої освіти)», — наголошують автори заяви.

Документ підписали голова комітету Григорій Немиря (на знімку), голова підкомітету з питань гендерної рівності і недискримінації Ірина Суслова і член комітету Рефат Чубаров.

Вл. інф.

Фото: rbc.ua