У рамках відзначення 25-річчя відродження Національного університету «Острозька академія» — найстарішого університету України та Східної Європи — 17—19 травня відбудеться презентація вишу в Києві «Ренесанс Острозької академії в європейському контексті. 25 років відновлення».

Гості зможуть побачити реконструкцію інтер’єру Острозької академії XVI століття, сфотографуватися на автентичному троні князів Острозьких та зробити запис гусячим пером на князівському скрипторії. Також на банерах можна прочитати про історію цього культурно-освітнього осередку й на основі генеалогічного дерева Острозьких простежити родинні зв’язки благодійниці академії княжни Гальшки Острозької, королеви Франції Анни Ярославни і її доньки. Крім цього, всі охочі зможуть поспілкуватися з краєзнавцем Миколою Бендюком, який розповість про останні 25 років, за які Острозька академія стала провідним університетом України.

Нагадаємо, що 1576 року в місті-фортеці Острозі, вотчині славного князівського роду Острозьких, його могутнім представником князем Василем-Костянтином Острозьким було засновано Острозьку слов’яно-греко-латинську академію. Серед випускників академії були люди, які змінили історію України, — гетьмани війська Запорізького Петро Конашевич-Сагайдачний та Северин Наливайко; перший ректор Києво-Могилянської академії Іов Борецький; лаврський архімандрит Єлисей Плетенецький; письменник, автор першої кириличної граматики Мелетій Смотрицький та інші.