Фото прес-служби обласної ради.

У засіданні взяли участь перший заступник Керівника апарату Верховної Ради — керуючий справами Петро Боднар (на знімку крайній праворуч), генеральний секретар парламенту Грузії Гіві Міканадзе та генеральний секретар парламенту Республіки Вірменія Тігран Галстян.

Учасники регіональної мережі обговорили питання посилення ролі парламентів Східного партнерства та обміну досвідом, бо кожна країна має свої напрацювання, якими може ділитися в рамках регіональної співпраці.

Генеральний секретар парламенту Грузії Гіві Міканадзе запропонував залучити до мережі Польщу та Швецію, які були ініціаторами Східного партнерства. Перші перемовини показали, що така співпраця можлива і має взаємний інтерес.

Наступний крок — це співпраця між мережею і секретарями Ради Європи. Така зустріч, на якій обговорять, як Європейський парламент може вплинути на дієвість Східного партнерства, ймовірно, відбудеться в Брюсселі 2020 року.

Грузія під час головування в мережі запропонувала посилити контакти між парламентськими адміністраціями як на двосторонньому, так і на багатосторонньому рівнях.

На львівській зустрічі представили веб-сайт, на якому висвітлюватимуть діяльність дослідницької мережі парламентів Східного партнерства і кожної країни.

Перший заступник Керівника апарату Верховної Ради — керуючий справами Петро Боднар поділився успішними проектами українського парламенту. По-перше, тут запустили електронний документообіг для більшої відкритості та підзвітності. Цей процес буде завершено вже восени. По-друге, два роки тому у Верховній Раді створили освітній центр, завдяки якому хочуть зробити парламент більш відкритим і зрозумілим для всіх. Частіше запрошуватимуть дітей і громадян, щоб вони ставали політично грамотнішими і розуміли процеси, які відбуваються в суспільстві. У липні для цього відкриють освітній клас. Для запровадження освітнього центру було використано досвід Британії та інших країн.

Мета контактів — це створення умов для парламентської співпраці, що дасть можливість представити виклики, характерні для кожної країни. Для цього грузинська сторона підготувала низку заходів, які допоможуть підтримати співпрацю мережі парламентських адміністрацій Cхідного партнерства.

Дуже цікавий досвід має Грузія, яка єдина з пострадянських країн створила навчальний центр парламенту і готова у листопаді прийняти для навчання делегації із сусідніх країн.

Графік спільних заходів керівників парламентських адміністрацій, до мережі яких ще входить Молдова і Білорусь, а з часом увійде й Азербайджан, досить напружений. Ще відбудуться зустрічі й семінари в Батумі, Берліні, Варшаві, Єревані та Стокгольмі. Вже наприкінці року головування перейде до вірменської сторони, яка вже готує низку спільних заходів.

Підбиваючи підсумки роботи, Петро Боднар наголосив: «Це третя робоча зустріч генеральних секретарів парламентських адміністрацій країн Східного партнерства. Перша відбулася в Тбілісі, друга — Єревані, а третя — у Львові, на якій прийняли статут для подальшої співпраці, затвердили сайт, який буде розроблено найближчим часом, і, найголовніше — підписали Львівське комюніке і звернення до інших схожих світових мереж, з якими ми готові до співпраці. Ми створили групу з обміну досвідом у реформаторських процесах. У країн пострадянського простору дуже схожі проблеми, і кожна з них по-своєму намагається їх вирішити. Ми вже переконалися, що обмін досвідом дає дуже позитивні результати».

Львів.