Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.

У ці вихідні столиця відзначала свій день народження і приймала численних гостей. Уже за традицією розпочалося свято з вітрильної регати і благодійного оздоровчого пробігу під каштанами. Якщо ж продовжувати спортивну тему, то цього дня також змагалися професійні велосипедисти і любителі велоспорту, проведено змагання з пляжного футболу та фестиваль повітряних зміїв.

Насиченою була й культурна програма. Так, приміром, на Контрактовій площі у день народження Києва понад тисяча танцюристів виконали українську польку. Масштабне дійство навіть внесли до Книги рекордів України. Особливо вразив і фестиваль національних культур під назвою «Етнофест» (на знімку).

Та найзнаковішою подією стало відкриття нового пішохідно-велосипедного мосту, що простягнувся між Хрещатим парком та Володимирською гіркою. Відкриваючи новий об’єкт, очільник Києва Віталій Кличко назвав його справжнім архітектурним дивом. Одразу за столичним головою мостом рушили численні відвідувачі, які також не приховували свого захвату: на конструкції облаштовано два оглядові майданчики зі скляною підлогою й підсвічуванням, звідси відкриваються чудові краєвиди.

Проте раділи недовго. Уже під вечір неділі міст закрили для відвідувачів. Як пояснив Віталій Кличко, було пошкоджено фрагменти скляної підлоги і сталося це, найімовірніше, не без втручання вандалів, які з нарізної зброї знизу розстріляли новий перехід, через що скло й пішло тріщинами. Утім, це аж ніяк не зіпсувало святкового настрою.

Варто зазначити, що, незважаючи на стародавню історію, вперше столиця України відзначила свій день народження, коли їй виповнилося 1500 років. Було це 1982 року. Відтоді останні вихідні травня — це свято столиці. І якщо ви ще не були в цьому давньому місті, не гуляли його широкими вулицями і площами, на яких квітнуть каштани, День Києва — найкращий час, щоб побачити нашу столицю у всій її красі.