Суд м. Сніжне (Донецька область) за позовом міської адміністрації розглянув справу про визнання С. Рудь таким, що втратив право користування житлом у зв’язку з відсутністю понад шість місяців без поважних причин.

Простіше кажучи, забрали в біженця квартиру. Розмови про вилучення квартир, що пустують, в «ДНР» ідуть давно, в місцевій пресі надрукована навіть постанова «уряду ДНР» про вилучення квартир, власники яких виїхали кудись через війну.

Вищезгаданий житель Сніжного став одним із перших, хто потрапив під дію цієї «постанови». Це, можна сказати, пробний камінь.

Конфіскація квартир знаменує новий етап у пограбуванні населення «народних республік». Пам’ятається, починали бойовики з банального грабежу — забирали машини в приватників. Обходилися без будь-яких судів: зупиняли на дорозі машину, що сподобалася, й по-свійськи запитували: «Як ходить тачка, який у неї пробіг?». Власник, нічого не підозрюючи, відповідав, що машиною задоволений.

— Виходь, — наказували йому, — Ти поїздив, тепер ми покатаємося.

Сідали за кермо і їхали. Тоді, в 2014-му та 2015-му цей грабіж називався «віджимом». Якщо хтось чинив опір, то отримував добрий прочухан. І скаржитися було нікому й нікуди...

Дібравши смаку, бойовики від приватних машин перейшли до підприємств, які переходили в нові руки: їх просто оголошували націоналізованими. У такий спосіб змінили господарів магазини, ринки, заводи... Зазвичай у нових власників підприємства незабаром припиняли роботу через відсутність сировини й ринків збуту готової продукції.

Тепер от бойовики взялися за квартири, вилучення яких здійснюється начебто цивілізовано — через суд. Поки що це випадки одиничні, але, здається, справа буде ширитися, апетит, як відомо, приходить під час їди, забирати чуже завжди легше, ніж створювати своє.

Тож біженці після повернення опиняться бездомними бродягами.

Донецьк.

Мал.  Віктора СТАРОВА.