Московський міський суд відмовився виконувати вимоги Міжнародного трибуналу ООН з морського права і залишив під вартою 24 полонених українських моряків до 24 липня цього року.

Як повідомив у Фейсбук координатор групи адвокатів наших військовополонених Микола Полозов, суд у Москві 27 травня розглянув останні вісім апеляційних скарг і не задовольнив їх.

«Постанови Лефортовського районного суду, якими морякам були продовжені терміни утримання під вартою до кінця липня, залишені без зміни, скарги захисту без задоволення», — написав він. Та нагадав, що термін надання владою РФ звіту перед Міжнародним трибуналом ООН з морського права про виконання його рішення закінчується 25 червня 2019 року.

Інший захисник моряків Айдер Азаматов повідомляє про постійне перешкоджання адвокатам спілкуватися із підзахисними. «Сьогодні розглянули скарги захисників щодо українських моряків, які перебувають ось вже понад шість місяців у полоні. Як завжди, перед початком процесу конвой наполегливо перешкоджав адвокатам спілкуватися з підзахисними і навіть у хід пустили собаку породи ротвейлер, щоб ми не змогли нормально поговорити зі своїми підзахисними», — написав Азаматов у Фейсбук.

25 травня Трибунал ООН в Гамбурзі зобов’язав РФ негайно звільнити українських моряків та дозволити їм повернення в Україну. Також суд вимагає від Росії звільнити три затримані кораблі ВМС ЗСУ: «Нікополь», «Бердянськ» та «Яни Капу».

Після оголошення цього рішення Міністерство закордонних справ України надіслало до МЗС РФ ноту з питанням, коли і де будуть повернуті наші і моряки, і кораблі, захоплені в результаті нападу в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року. Проте там відповіли заявою, що трибунал ООН не мав права вирішувати долю полонених моряків.

Тим часом Україна має намір домогтися в міжнародному арбітражі чіткої фіксації статусу Керченської протоки як міжнародної. Про це заявила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль в ефірі «Радіо НВ».

«Дуже важливо забезпечити визначення статусу Керченської протоки як міжнародної протоки. Це зніме дуже багато питань, які дотепер існують, і правової невизначеності, питання спекуляцій Російської Федерації про статус Керченської протоки як внутрішньої протоки. Загалом вони у своїй внутрішній риториці дійшли до того, що тільки вони можуть контролювати судноплавство в Керченській протоці, тому для нас важливо зараз забезпечити подання наших інтересів саме в міжнародному арбітражі», — розповіла Зеркаль.