У стані грецької опозиції триває ейфорія з приводу її перемоги на виборах до Європарламенту. Лідер опозиційної партія «Нова демократія» Кіріакос Міцотакіс, натхненний 9-відсотковою різницею з партією СІРІЗА, зажадав від прем’єр-міністра Алексіса Ципраса оголосити в країні позачергові вибори. Він заявив, що уряд Ципраса втратив довіру в народу, і уїдливо наголосив: партію СІРІЗА на нещодавньому голосуванні підтримали лише ті, хто перебуває у в’язницях і божевільнях. А це не той електорат, яким можна пишатися.

Ципрас прийняв виклик і несподівано для Міцотакіса повідомив, що після 2 червня він попросить президента країни оголосити позачергові парламентські вибори.

Як повідомляють деякі грецькі ЗМІ, зволікати з ними влада не буде й дату проведення призначить на кінець червня. І пояснюють, що головний опозиціонер не помітив, як потрапив у пастку — бо зараз дострокові вибори вигідніші СІРІЗА. По-перше, різниця в результатах виборів до Європарламенту між «Новою демократією» і СІРІЗА не така вже й значна. По-друге, громадяни на травневому голосуванні не надто й замислювалися над тим, кому віддати перевагу, бо не вручали кандидатам мандат на керування країною, а обирали своїх представників до Європарламенту. По-третє, за місяць до виборів у країні не створюватиметься тимчасовий чи службовий уряд для вирішення організаційних питань, пов’язаних з голосуванням. Цим займатимуться Ципрас і його міністри. А перебування при владі до виборів дозволить їм оголосити податкову амністію, розпочати ще одну виплату допомог малозабезпеченим, яких у країні нині багато, запустити кілька програм для безробітних і придумати ще кілька популярних у народу кроків зі збільшення доходів. Тим паче, що Ципрас готується зробити «косметичний ремонт» свого кабінету, змінивши міністрів правосуддя і внутрішніх справ, керівника прес-служби. Тобто, він уже демонструє: якщо СІРІЗА залишиться при владі, то з новими кадрами зможе все це реалізувати, а якщо ні — то над цим доведеться попотіти переможцям дострокових виборів.

Фото: ukrinform.ua