Відбувається таке зібрання в серці Азова — Бердянську вже багато років поспіль, і щоразу тут є чим здивувати публіку, яка бувала багато де, бачила чимало чого, а ще має гостре перо і в разі якихось негараздів готова одразу реагувати словом. Утім, цього разу організатори, а серед них — Бердянська міська рада, первинна організація НСЖУ, редакції місцевих газет та телебачення — змогли запропонувати чимало цікавинок. Проте найбільше говорили про туристичний сезон і загалом про розвиток відпочинку в цьому благословенному, омитому теплим і цілющим Азовським морем краї.

Поселили журналістів у щойно збудованому готелі «Панорама». Він належить ТОВ «Азмол», яке випускає мастила та оливи не лише для вітчизняних споживачів, а й активно продає їх на Захід. До речі, підприємство, серед інвесторів якого іноземний капітал, нині дуже активно розвивається і нарощує свої виробничі потужності, а отже, до казни Бердянська надходять чималі відрахування, каже міський голова Володимир Чепурний, що дає значний поштовх для розвитку інфраструктури. Адже ні для кого не таємниця, що у зв’язку з агресією Росії ще одне містоутворююче підприємство — Бердянський морський порт — нині працює не на повну потужність.

Іще однією прикрою новиною, яку дізналися журналісти, є те, що в Азовському морі з кожним роком меншає риби, яка вже стала символом міста і якій навіть поставили пам’ятник (на знімку).

Йдеться про знаменитого бичка-годувальника. На жаль, причина, пояснюють місцеві, тут комплексна. Зокрема, опріснення Азова, через що у місцевих водах оселився калкан, який полюбляє бичків. Часто-густо до замору бичка призводила і надзвичайно висока температура води у морі, а це вже кліматичні зміни. Звісно ж, не останню роль відіграє і браконьєрський та неконтрольований вилов. Утім, хай там як, а на місцевих ринках бичка активно продають, тож без місцевого делікатесу туристи не залишаться.

А загалом відпочивальників є чим подивувати і в плані культурної програми. У Бердянську діє кілька музеїв. Ми, зокрема, побували у музеї міста на відкритті археологічної виставки «Таємниці степових пірамід», що її проводили до 40-річчя Бердянського археологічного товариства «Ольвія-Арго». Тут представлено чимало артефактів, що мають велику історичну цінність, проте основну увагу привернула новітня знахідка місцевих археологів, яку вони охрестили «скіпетром степового царя». Виготовлено виріб із бронзи. Його віднайшли в одному з курганів у Пологівському районі. Кажуть, таких знахідок в Україні ще не було. Як розповіла начальник експедиції Валентина Папанова, датується артефакт приблизно третім тисячоліттям до нашої ери. У художньому музеї Бердянська можна помилуватись роботами Айвазовського, Куїнджі тощо. Представлено й твори сучасних майстрів, а ще тут проводять майстер-класи та всілякі презентації.

Із більш розважальних атракцій у Бердянську вам запропонують похід у зоопарк, аквапарк, дельфінарій. Можна з вітерцем піднятись і помилуватись панорамою міста на колесі огляду. Не кажучи вже про численні скульптури, які не варто оминати увагою.

До створення багатьох із них бердянці підійшли не без гумору. Приміром, є пам’ятник нашим знаменитим граблям, жабі. А ще — сантехніку, дачникам...

Ну і, звісно, головне надбання Бердянська — море. Нас воно теж неабияк здивувало, бо, незважаючи на початок сезону, вода вже встигла прогрітися до дуже комфортних 25 градусів. І це при тому, що весна цього року — дещо запізніла. Було тепло і від приємних та конструктивних зустрічей. Загалом щорічно фестиваль «Азовське літо» намагається внести щось нове, запропонувати якусь цікавинку, втім, незмінними залишаються тепло і щирість. Ну а міський голова Володимир Чепурний укотре наголосив: якщо інші міста пропонують відпочинок по-дорослому, то Бердянськ запрошує приїздити сім’ями.

Варто нагадати, що фестиваль журналістики в Бердянську відбувається завдяки підтримці народних депутатів Олександра Пономарьова та Сергія Валентирова.

Фото автора.