Акція протесту під управлінням поліції в Переяславі-Хмельницькому.

Фото: enigma.ua

Смерть хлопчика і спроби вартових порядку приховати злочин збурили суспільство. У вівторок ввечері акції протесту відбулися щонайменше у десяти містах. Активісти та небайдужі громадяни вийшли під місцеві управління поліції.

Вони принесли портрет убитого 5-річного Кирила Тлявова з Переяслава-Хмельницького, дитячі іграшки та свічки. Основна вимога — справедливе покарання правоохоронців, які скоїли жахливий злочин.

Нагадаємо, за інформацією МВС, до вбивства причетні двоє працівників Переяслав-Хмельницького відділу поліції, які на момент скоєння злочину були п’яними. Вони вирішили постріляти з вогнепальної зброї по бляшанках та інших предметах неподалік місця, де гуляв хлопчик. Одним із пострілів поліцейські смертельно травмували дитину.

У Києві понад двісті активних містян, переважно представників націоналістичних організацій та громадських активістів, влаштували біля МВС мітинг-протест «Безкарність вбиває». Люди тримали в руках плакати з гаслами: «Йому було 5. А скільки дадуть вбивцям?», «Мовчання, вседозволеність — вбивають».

«Якщо це роблять правоохоронці, то виправдань жодних нема. Наша вимога — відставка керівництва МВС», — зазначив на заході один із учасників акції Ярослав.

Найгарячіше було у Переяславі-Хмельницькому, де і сталося вбивство. Активісти запалили фаєри, в поліцейських почали кидати петарди та димові шашки. Під ноги правоохоронцям, котрі загородили вхід до будівлі поліції, поклали дитячі іграшки. На стіні фарбою написали слово «Вбивці».

«Серед громадян, які прийшли на мирну акцію, були агресивно налаштовані молодики у балаклавах. Вони кидали димові шашки, палили фаєри та розмальовували фарбою асфальтне покриття. У результаті таких хуліганських дій двоє працівників поліції дістали травми нижніх кінцівок. За фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 345 («Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу») Кримінального кодексу України», — зазначили у прес-службі Головного управління Національної поліції в Київській області.

Президент України Володимир Зеленський під час включення з Брюсселя в ефірі одного з телеканалів заявив про те, що винні у вбивстві хлопчика понесуть і політичну, і кримінальну відповідальність. «Це просто якесь безглуздя, попали в хлопця, забрали життя в дитини. Я вже про це говорив. Дуже серйозне питання і будуть дуже серйозно всі покарані», — наголосив глава держави.