«Це необхідно для убезпечення від інфляційних ризиків, які посилилися з моменту ухвалення попереднього рішення у квітні, та досягнення цілі 5 відсотків (інфляції. — Ред.) наступного року», — пояснили в НБУ.

Протягом останніх двох місяців споживча інфляція перевищувала прогноз Національного банку. У квітні вона становила 8,8 відсотка у річному вимірі і у травні продовжила прискорюватися. Утім, це зумовлено насамперед тимчасовими чинниками, переконують експерти Нацбанку. Серед них — зростання цін на окремі види овочів та паливо, які будуть нівельовані у другій половині року. Водночас, на думку експертів НБУ, не втрачають актуальності ризики, на які Національний банк звертав увагу під час попереднього рішення з монетарної політики. «Зокрема, в країні зберігається невизначеність, яку традиційно зумовлює період виборів. З-поміж зовнішніх ризиків не втратили актуальності: рецесія світової економіки та зниження цін на сировинних ринках; збереження геополітичного напруження, зокрема через торговельні конфлікти; невизначеність щодо обсягів транзиту газу через Україну з 2020 року внаслідок будівництва обхідних газопроводів у Європу; перебіг воєнного конфлікту та нові торгові обмеження з боку Росії», — обґрунтовують своє рішення спеціалісти Нацбанку.

Нагадаємо, зміною облікової ставки Нацбанк регулює вартість фінансових ресурсів, а значить — ставки за кредитами і депозитами. В теорії облікова ставка — орієнтир «ціни на гроші». Що вища облікова ставка НБУ — то вища відсоткова ставка по банківських продуктах (по кредитах і депозитах). 17,5 відсотка — це дуже висока ціна, а отже, доступність коштів залишиться, як і раніше, високою.