У президії форуму (зліва направо) — заступник міського голови Полтави Віталій Нікіпєлов, директор департаменту економічного розвитку ОДА Інна Іщенко, т. в. о. заступника директора департаменту містобудування, архітектури та планування Мінрегіонбуду Антоніна Банних і керівник проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні» Міхаель Енгель.

Фото автора.

У Полтаві у рамках україно-німецько-швейцарського проекту відбувся перший Міжнародний форум інтегрованого розвитку міст. Організатором масштабного дійства стала комунальна установа обласного центру «Інститут розвитку міста» за сприяння міської влади та німецької урядової організації GIZ.

Місце для такої зустрічі обрали не випадково. Адже Полтава разом зі Львовом, Чернівцями, Вінницею, Житомиром та Подільським районом Києва стала своєрідним полігоном для впровадження згаданого проекту. Зрештою, саме полтавські керівники, фахівці, представники бізнесу та громадськості першими розробили й почали втілювати в життя Концепцію інтегрованого розвитку міста «Полтава 2030».

Більшість найпекучіших проблем є досить типовими для міст. А головне — де взяти кошти для розрубування тих гордієвих вузлів? Таке питання для учасників форуму — представників 68 міст нашої держави із 19 областей — було зовсім не риторичним. Адже захід було присвячено плануванню та фінансуванню міської інфраструктури. Чотири секції охоплювали економічну, соціальну, транспортну й екологічну проблематику.

Вагомі інвестиції в оновлення наших міст можливі й ззовні, зокрема із «гаманців» міжнародних донорів — про це вкотре нагадали представники Європейського інвестиційного банку, Міжнародної фінансової корпорації та Північної екологічної фінансової корпорації. Практично кожна з цих поважних фінансових інституцій уже вклала в розвиток інфраструктури наших міст, селищ, сіл десятки чи навіть сотні мільйонів доларів. І готова інвестувати кошти в їхнє оновлення надалі. Однак тільки тоді, коли в населеному пункті, що претендує на таку підтримку, визначать чіткі й прозорі правила гри, стратегію і тактику поступу, позбудуться корупційних схем «розпилювання» грошей між «своїми» людьми.

Зрештою, успіху домагаються там, де залишили у минулому сумнозвісний «ручний» режим управління територіями та громадами. І замінили його на якнайширше залучення до визначення пріоритетів більшості мешканців, запровадили систему постійних консультацій із ними та якісне покрокове планування й виконання робіт із опертям на думку громадськості. Тоді не виникає транспортних, будівельних чи інших «бунтів», а органи місцевого самоврядування не лихоманить від чергових виборів.

Все те засвідчує досвід міст провідних європейських країн. Тим паче що перед багатьма з них сьогодні постають ті самі виклики — рукотворні екологічні «бомби», демографічна криза, відплив кваліфікованих фахівців у «перспективніші» регіони, руйнація «допотопних» промислових і соціальних об’єктів та застарілого житла тощо. Водночас є і приклади «модернізації» та «реновації», тобто відновлення «убитих» промисловими гігантами зон, що повертає туди молодь, робить привабливим для туристів. На жаль, такі проекти поки що втілюються в життя переважно за кордоном...

Про вагомі набутки подібних перетворень розповіла учасникам форуму доктор інженерних наук Бригітта Цігенбайн, очільниця департаменту міського планування німецького міста Галле. Місто входило до складу Німецької Демократичної Республіки, де також будували «соціалізм і комунізм». Тож проблеми, зумовлені попередньою фактично радянською системою господарювання, відомі мешканцям Галле не з чуток.

За кількістю мешканців місто подібне до Полтави. Водночас там, скажімо, лише на оновлення 29 шкіл до 2023 року використають 250 мільйонів євро!

Розмірам подібних фінансових вливань у соціальну інфраструктуру більшості учасників форуму залишалося лише позаздрити. Водночас вони переконалися в тому, що можливості для поступу до омріяної мети є практично в кожного міста. Тільки рух до неї треба починати вже сьогодні. Причому не з хронічних нарікань на брак грошей у міській казні, а з наполегливої роботи задля подолання безгрошів’я та ліквідації всіляких «тіньових» схем.

Полтава.