Напружені «години тиші» з періодичним дзвоном, зняті маски із втомлених облич, купи булижників і відсутність кордону чорного диму на столичній вулиці Грушевського... А ще — з учорашнього ранку —    велика надія на переговори лідерів опозиції з Президентом, які мали разом віднайти перші підсніжники миру та спокою.

Після першого раунду переговорів з Віктором Януковичем (увечері 22 січня) на сцені столичного Євромайдану три лідери опозиції констатували: на всі питання вони отримали мовчання Президента. Однак надія ще є!

Лідер «УДАРу» Віталій Кличко заявив, що дострокові вибори вирішать ситуацію без кровопролиття. «Якщо ви не будете чути людей, вони самі зроблять усе, щоб ви їх почули», — апелював парламентарій до влади і додав, що готовий стояти і йти зі своїми однодумцями «під кулі». Кличко закликав готуватися до штурму Майдану і попередив: кожен, хто стоїть на Майдані, має усвідомити, що може померти. «Я хочу жити в нормальній країні, як і більшість із вас», — звернувся до десятків тисяч мітингувальників Віталій Кличко.

Гарант Конституції має протягом доби (до вчорашнього вечора. — Ред.) прийняти рішення з приводу вимог учасників акції протесту, заявив лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. «У нас є два шляхи: перший – зупинити кровопролиття... і збереження життя кожної людини, яка є на цьому майдані і в Україні. На цей шлях у нас залишилося 24 години», — сказав він. А. Яценюк наголосив: «Якщо цього шляху не буде, скажу про себе: я з ганьбою жити не буду. Підемо разом уперед, якщо куля в лоб — то куля в лоб, але чесно, справедливо і сміливо!».

«Нині для нас важливо, щоб ми були єдиними, відкинули всі чвари і непорозуміння, бо завтрашнього дня може не бути для всіх, якщо ми будемо через дурниці конфліктувати. Соборність, солідарність і єдність – це те, що нам зараз потрібно найбільше», — апелював до активістів лідер «Свободи» Олег Тягнибок.

Крім того на Майдані лідери опозиції оголосили про установчі збори Народної ради України.

У прес-службі ВО «Свобода» повідомили, що збори провели три опозиційні парламентські фракції — Всеукраїнського об’єднання «Свобода», ВО «Батьківщина» та партії «УДАР». Також у зібранні взяли участь позафракційні народні депутати.

Установчі збори відкрив найстарший опозиційний народний депутат Олександр Шевченко. Захід вів заступник Голови Верховної Ради України свободівець Руслан Кошулинський. До президії зборів увійшли опозиційні лідери — Олег Тягнибок, Арсеній Яценюк, Віталій Кличко.

«Збори ухвалили Декларацію про проголошення Народної ради України. Цей орган — це об’єднання народних депутатів України, членів опозиційних фракцій у Верховній Раді України (ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», «УДАР Віталія Кличка»), позафракційних депутатів, які залишаються на позиції захисту Конституції, конституційного ладу, демократії та парламентаризму і виступають проти диктатури і узурпації влади режимом Януковича», – сказано у повідомленні.

Також зазначається, що «з метою відновлення конституційного ладу в країні, відновлення демократії та з метою реалізації визначеного у статті 7 Конституції України права громадян на самоврядування та самоорганізацію, Народна рада Україна постановила депутатам місцевих рад від опозиційних партій утворити місцеві Народні ради».

«Окрім того, народні депутати постановили провести підготовку до проведення всеукраїнського народного голосування, затвердження персонального складу Народної виборчої комісії та утворення місцевих Народних виборчих комісій. Також було вирішено утворити підрозділи муніципальної міліції та загонів Народної самооборони (громадських об’єднань для участі в охороні громадського порядку)», — повідомили у ВО «Свобода».

Протягом учорашньої ночі, попри анонсовану виключно «чоловічу» мобілізацію, сотні жінок вправно рубали дрова й укріплювали снігом барикади з усіх боків Майдану.

Перші повідомлення, які з’явилися на ранок, насторожили. Зі стрічки «Євромайдан»:

«Бійці Беркуту на Печерську розтрощили три машини автомайданівців, захопили двох водіїв, кинули гранату. Третього народні депутати повезли до лікарні».

Пожежу, яка вночі спалахнула в будинку на вулиці Грушевського, 4, вже загасили. Це зробили рятувальники, яким допомагали учасники протесту. На час гасіння вони оголосили про перемир’я.

До десятої години біля барикад відбувся молебень. Після цього на вулиці Грушевського з’явився лідер «УДАРу» Віталій Кличко і заявив, що має намір зробити все можливе, щоб не допустити ескалації конфлікту. Він провів переговори з бійцями спецпідрозділу «Беркут» і службовцями Внутрішніх військ МВС.

Протестувальники погодились на «тимчасове перемир’я», вони припинили створювати шум та кидати каміння в бік силовиків і загасили багаття з шин.

А учора о 19.00 на Софійській площі студенти планували вшановувати пам’ять загиблих активістів...

Позавчора, коли ми поверталися додому з Майдану, підійшли до намету з прапором-триколором біля Лядських воріт, де жив і чергував Сергій Нікоян. Від середи на місці варти красивого вірменина із добрими очима, який любив вірші Шевченка і загинув у День Соборності України, лише — його фотографія з чорною стрічкою і квіти.

 

Молімося за загиблих хлопців і молімося, щоб такі трагедії — востаннє!

 

На знімку: Київ, Майдан Незалежності.