Міліція відкрила п’ять кримінальних проваджень за фактами перешкоджання професійній журналістській діяльності під час масової акції в Донецьку 22 січня, коли кілька десятків опонентів євромайдану нападали на активістів і журналістів. Двоє осіб затримані, повідомив у четвер начальник ГУМВС України в Донецькій області Роман Романов. Затримані порушники — представники громадської організації «Рада народу», яка подавала заявку на акцію в середу.

Представникам ЗМІ, які фіксували конфлікт, коли активістам євромайдану заважала провести ходу на честь Дня Соборності України група молодиків спортивної статури, невідомі нападники намагалися пошкодити апаратуру, забороняли фотографувати та знімати відео. Порушники також кидалися презервативами з фарбою та нецензурно висловлювалися на адресу журналістів. Загалом про такі факти повідомили близько десятка працівників медіа.

«Ударили по апаратурі, коли я знімав, як затримали одного «тітушку». Кричали нам: «Чого ви знімаєте!». Удар по камері, вона пошкоджена», — розповів «Голосу України» фотокореспондент агенції «Укрінформ» Ігор Ткаченко. Серед потерпілих, чий одяг був умисне пошкоджений фарбою, — журналісти газет «Вести», «День», Інтернет-видань «Новости Донбасса», КИД. Представникам «Муниципальной газеты» та газети «Сегодня» пошкодили фотоапаратуру і мобільний телефон, який використовувався для відеозйомки подій. Із заявою з приводу нападу на знімальну групу телеканала «Донбас» виступив холдинг «Медіа Група Україна». «У кореспондента канала Юлії Міншакірової невідомі молоді люди намагалися вибити мікрофон, оператору Ігорю Монастирьову було завдано кілька ударів у голову й корпус, робилися спроби вирвати телекамеру. При цьому всі удари, як правило, завдавалися зі спини», — йдеться в повідомленні.

Міський голова Олександр Лук’янченко засудив факти протидії журналістам та учасникам масової акції. «Міліція не повинна допускати зіткнень громадян із різною політичною позицією. Тим паче неприпустимо перешкоджати журналістам у здійсненні їхньої роботи, — заявив очільник міста, додавши, що доручив начальнику міської міліції розібратися з фактами хуліганських дій стосовно представників мас-медіа. «Крім того, міліція зобов’язана підтримувати громадський порядок під час масових акцій. У свою чергу, місцева влада готова звернутися до суду із проханням заборонити проведення заходів, якщо від правоохоронців надійде інформація, що упередити зіткнення неможливо», — додав міський голова.

«Усі звернення, які є, зареєстровані. За кожним зверненням журналіста відкрито кримінальне провадження за статтею 171 — «перешкоджання професійній діяльності журналістів». Усі епізоди перевіримо. Обіцяю, що за кожним фактом проведемо розслідування і дамо оцінку. Як начальник главку, я докладу всіх сил, щоб журналісти на території Донецької області почувалися в безпеці. Зараз подумаємо разом, що зробити, аби такого більше не трапилося», — запевнив начальник обласної міліції. За словами Романа Романова, розглядатимуться різні варіанти — «аж до того, що я можу до кожного журналіста приставити працівника міліції».

 

Донецька область.

Фото автора.

22 січня противники євромайдану поводились агресивно стосовно політичних опонентів, міліції та журналістів.