На складах ТОВ «Карпатнафтохім» накопичилося понад п’ять тисяч тонн полівінілхлориду та більше чотирьох тисяч тонн поліетилену. Ще 10 грудня підприємство, розташоване у прикарпатському Калуші, призупинило свої виробничі потужності.

Спілкуючись із місцевими журналістами, генеральний директор товариства Володимир Шулиндін назвав причини ситуації, що склалася. По-перше, в угорських партнерів трапилася аварія, і вони не змогли забезпечити вчасне постачання етилену. Крім того, у грудні виникла дуже серйозна проблема з реалізацією продукції підприємства. Третьою, не менш важливою причиною зупинки виробництва, В. Шулиндін назвав невиконання окремих положень меморандуму, укладеного торік між урядом України та групою «Лукойл», щодо відновлення діяльності підприємства. Меморандумом передбачалося введення мита на ввезення на територію України полівінілхлориду, звільнення підприємства від акцизів та мит на ввезення сировини, знижки на залізничний тариф.

Разом з тим, керівництво ТОВ «Карпатнафтохім» переконане, що шляхом перемовин і діалогу вихід із ситуації буде знайдено. «Сьогодні компанія веде конструктивний діалог з урядом України, — зазначив Володимир Шулиндін. — Є розуміння того, що підприємство має працювати».

Проблеми ТОВ «Карпатнафтохім» неабияк турбують представників обласної влади. За словами голови облдержадміністрації Василя Чуднова, в загальному обсязі виробництва промислової продукції на Прикарпатті частка підприємства становить 12—15 відсотків. Це 700 робочих місць лише на самому підприємстві і робота для майже чотирьох тисяч прикарпатців загалом. При цьому було зауважено, що свої зобов’язання ОДА виконала. Малося на увазі звернення до Національної комісії регулювання електроенергетики щодо зміни тарифів на тепло.

Керівництво області й товариства надалі апелюватиме до представників уряду щодо виконання усіх необхідних умов для відновлення виробництва на підприємстві.

Івано-Франківська область.