Його розроблено ініціативною робочою групою у складі представників профільних Комітетів Верховної Ради України, громадського сектору, наукових установ у відповідь на електронну петицію Геннадія Шабаса «Законодавчо врегулювати канабіс для науки та медицини — захистити конституційні права громадян», яка в установлений законом термін набрала 25 тисяч 113 голосів на її підтримку.

Автори петиції наголосили, що препаратів із канабісу потребують понад 20 тисяч дітей із фармрезистентними формами епілепсії, сотні тисяч онкохворих, понад сто тисяч паліативних пацієнтів, а також десятки тисяч ветеранів війни із посттравматичним стресовим розладом. Зокрема, марихуаною лікують хронічний біль, анорексію, захворювання імунної системи, артрит і ревматизм, астму, хвороби Альцгеймера і Паркінсона, герпес, виразки, втрату ваги під час СНІДу та багато інших хвороб. Використання препаратів на основі конопель врегульовано законами Канади, США, Австрії, Бельгії, Чехії, Данії тощо. Натомість в Україні всі канабіноїди перебувають у списку речовин, які не можуть бути використані в медицині та науці. Законодавство передбачає кримінальне переслідування вчених за дослідження терапевтичної цінності канабіноїдів.

«Це вперше люди власним підписом зробили законопроект. За цим документом стоїть два мільйони хворих осіб, які страждають через заборону використовувати канабіс чи інші препарати в медичних цілях», — зауважив народний депутат Георгій Логвинський.

«Є діти, які десятки разів на добу мають приступи епілепсії, і ці ліки можуть їх вилікувати. Але проблема у тому, що ці медикаменти можуть бути ввезені в Україну лише нелегально. Ввезення навіть за рецептом іноземного лікаря передбачає до десяти років покарання. Легалізація препаратів зменшить злочинність у нашій державі», — наголосив він.

Загалом коноплі з давніх часів широко застосовувались як в Україні, так і світі у багатьох галузях економіки. Однак з активним розвитком науково-технічного прогресу та конкуренції на ринку взаємозамінних продуктів на початку ХХ століття, внаслідок універсальності цієї рослини, проти її будь-якого використання почало формуватися сильне фінансово-політичне лобі, що поєднало лісопереробні, текстильні та фармацевтичні компанії. Рослина канабісу складається з понад 200 різних хімічних складових, що відрізняються за своїм впливом на організм людини. Тетрагідроканабінол (ТГК) та канабідіолом (КБД) є найбільш вивченими з канабіноїдів. ТГК — єдиний фітоканабіноїд із 121, виявлених на сьогодні у коноплі, який за умови регулярного вживання у вигляді окремої речовини та в високій концентрації може мати негативний психоактивний вплив на організм людини. Натомість, у комплексі з іншим канабіноїдом КБД психоактивна дія ТГК нівелюється. КБД не лише «знешкоджує» негативний вплив ТГК, він також дає змогу відновлювати нормальне функціонування мозку, сприяти відновленню нервових клітин, покращувати когнітивні функції та нейромоторику. При цьому у 1992 році науковці з’ясували, що організм людини виробляє власний ТГК-подібний канабіноїд — анандамід (нейротрансмітер, який пов’язується у мозку з тими самими рецепторами, що й ТГК, і вважається, що він, насамперед, не дає імунній системі тіла відторгнути ембріон при заплідненні та сприяє його закріпленню в матці).

Законопроектом пропонується дозволити використання саме КБД-вмісних рослин з мінімальною кількістю ТГК і лише в медичних та наукових цілях, тоді як обіг сортів з високим вмістом ТГК залишається забороненим, як того вимагають міжнародні конвенції, котрі ратифікувала Україна.

Наразі існування терапевтичного ефекту КБД та ефективність його застосування у медичних цілях підтверджена як численними науковими дослідженнями, так і висновками профільних міжнародних установ.

Ухвалення законопроекту активно обстоюють представники пацієнтських організацій. «Для нашої спільноти дуже важливо, щоб ліки з канабісу з’явилися в законному доступі, бо онкохворі щодня стикаються з низкою негативних станів, таких як безсоння, втрата апетиту, болі різного типу. Від всіх цих станів можуть допомогти препарати канабісу, і ми дуже вдячні, що цей законопроект поданий, і що є підтримка Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин», — зауважила Ніна Резніченко, представник онкоспільноти «Афіна. Жінки проти раку».

Вона нагадала, що їх спільнота ще два роки тому розпочала флешмоб «Коноплі лікують», де жінки фотографувалися з плакатами на захист медичної марихуани. «На сьогодні з цих жінок вісім уже не з нами. Вони не дочекалися ліків з канабісу і полегшення страждань. Тому дуже просимо парламент підтримати цей законопроект і наше право на лікування, і життя без болю», — сказала вона.

За невідкладне ухвалення проекту висловилась і Ольга Ткаченко з громадського об’єднання «Українська асоціація медичного канабісу». Вона як ніхто інший знає, що таке біль. Адже має доньку хвору на фармрезистентну форму епілепсії, синдром Леннокса-Гасто. Це означає, що вона щодня має від 10 до 15 судом, нападів епілепсії, які не знімаються протиепілептичними препаратами, які призначають їм лікарі.

«За кордоном таку хворобу лікують препаратами на основі канабісу. І успішно лікують. Напади зовсім припиняються. В Україні нам таке лікування недоступне. Цей законопроект дає нам шанс лікуватися і вилікуватися на батьківщині. Сподіваюся, що народні депутати відповідально поставляться до цього питання, консолідуються і найближчим часом ухвалять цей законопроект», — зауважила мама хворої дівчинки, додавши, що це буде перепусткою у вільне від болю життя.

Наразі підпис під цим проектом поставили понад сто народних депутатів. Тож Г. Логвинський сподівається, що й підтримку у сесійній залі він здобуде без особливих проблем.

Довідково

Станом на липень 2018 року застосування медичного канабісу легалізовано у 44 країнах, серед яких такі країни ЄС, як Німеччина, Іспанія, Нідерланди, Італія, Чехія, Франція, Португалія, Польща, Греція, Австрія, Данія, Бельгія, Норвегія, а також Ізраїль, Велика Британія, США та Канада. Популярність застосування канабісу в медичних цілях (рідини як олії чи екстракти, медичний пластир, інгаляції тощо) та загальна тенденція щодо його легалізації у світі викликані даними наукових досліджень, що підтверджують зростаючу кількість терапевтичних ефектів канабісу.