Фото rada.gov.ua.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко (на знімку) взяла участь у Саміті жінок — політичних лідерів (Women Political Leaders Summit 2019), який відбувся напередодні Саміту G20. Форум, що цього разу проходив у місті Токіо (Японія), об’єднав понад 350 представниць парламентів і урядів із 70 країн світу задля дискусії щодо цілей сталого розвитку та шляхів їх досягнення, залучення жінок до політики, бізнесу, вирішення інших питань гендерної рівності.

Під час саміту І. Геращенко взяла участь в панелях, де обговорювали питання розвитку інклюзивної освіти і політичної кар’єри жінок. Зокрема, вона поінформувала про участь жінок у політиці та процесі прийняття рішень в Україні та відзначила їх вагому роль у миротворчих процесах. Вона зазначила, що в Україні спостерігається переосмислення важливості ролі жінок, адже в нинішньому парламенті та уряді 12 відсотків жінок, однак у списках партій на позачергових парламентських виборах кількість жінок уже становить від 20 до 40 відсотків.

Як представниця міжфракційного депутатського об’єднання «Рівні можливості», І. Геращенко розповіла про роботу МФО та, зокрема, відзначила важливість запровадження у виборчому законодавстві на місцевих виборах квот на рівні не менш як 30 відсотків для однієї статі.

І. Геращенко поінформувала про запровадження гендерних радників у силових структурах, ухвалення закону, який закріплює рівний принцип проходження військової контрактної служби жінок на рівних засадах із чоловіками, відкриття доступу для жінок до 300 військових спеціальностей та до 458 цивільних професій, раніше заборонених для жінок.

«Зруйновано бар’єри й у сфері військової освіти для дівчат. Уже цього року дівчата з 13 років можуть нарівні з юнаками здобувати освіту у військових (військово-морських) ліцеях», — підкреслила політик.

Перший заступник глави парламенту наголосила, що українки сьогодні багато роблять для захисту територіальної цілісності і суверенітету країни, в тому числі й на фронті, а в ЗСУ проходять військову службу понад 27 тисяч військовослужбовців-жінок, із них на посадах офіцерів — майже 4 тисячі.

«Україна не лише платить величезну ціну за збереження свого суверенітету та територіальної цілісності, а й виступає єдиним гарантом європейської безпеки», — наголосила І. Геращенко та розповіла про наслідки збройної агресії РФ проти України. За словами політика, з 2014 року на Донбасі загинули понад 13 тисяч осіб, серед них і цивільні, і військові.

«З 2014 року загинули понад 2,5 тисячі військовослужбовців ЗСУ, з них 6 військовослужбовців-жінок, 26 жінок отримали поранення, а 54 цивільні жінки загинули від мін та вибухонебезпечних предметів», — повідомила вона.

І. Геращенко також звернула увагу, що 1,5 тисячі дружин військових стали вдовами, а серед 1,4 мільйона внутрішньо переміщених осіб 1 мільйон становлять жінки і діти.

Політик наголосила, що українські жінки активно залучені до миротворчих процесів та беруть участь у мирних переговорах, опікуються звільненням заручників, напрацьовують законопроекти задля вирішення безпекових та гуманітарних питань. «Українські жінки активно залучені до миротворчих процесів і наша місія — продовжити роботу із впровадження гендерної рівності у всіх сферах, використовуючи найкращий світовий досвід», — наголосила І. Геращенко та зазначила, що одним із пріоритетних завдань залишається імплементація резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека».

На полях саміту учасники обговорили механізми впровадження гендерної рівності у різних країнах та особливості законодавства в цій сфері.

Під час саміту І. Геращенко також обмінялась думками з колегами з парламентів Балтійських країн та Польщі щодо небезпеки, яку несе за собою рішення ПАРЄ про відновлення прав російської делегації без виконання РФ численних вимог Асамблеї.

За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради.