У місті Сарни 48 науковців з усієї України зібралися на науково-практичну конференцію «Природа Полісся: дослідження та охорона», присвячену 20-річчю Рівненського природного заповідника. Директор заповідника Василь Бачук розповів гостям про роботу наукового закладу.

Після цього науковці вирушили на масив «Сомине» Рівненського природного заповідника, розміщений на території Карасинського лісництва. Там вони ближче познайомилися з Поліссям, пройшовши науково-дослідним маршрутом за екскурсоводом — начальником науково-дослідного відділу заповідника Михайлом Франчуком. Йдучи один за одним «конкою» (дамбою, насипаною селянами за часів Польщі), побачили червонокнижні види рослин та місця, де мешкають бобри.

Науковець Марія Юсковець розповіла, що у заповіднику вчені нарахували 54 види рослин і 89 — тварин і птахів, занесених до Червоної книги України. «Сомине» та «Сира Погоня» є частиною найбільшого в Україні болотного масиву «Кремінне». Усі масиви заповідника мають статус водно-болотних угідь міжнародного значення.

Наступного дня науковці обговорили теми лісової екосистеми Полісся, флори та фауни, рекреаційного й туристичного потенціалу нашого краю та еколого-освітньої діяльності.

Працівники Рівненського природного заповідника організували для науковців екскурсію до Березнівського дендропарку та Музею лісу поблизу Костополя.

Фото автора.