«Корвалол Corvalolum» залишається добре відомим позначенням

У країні щорічно судами розглядаються сотні справ, пов’язаних із захистом прав інтелектуальної власності. Нині тривають судові баталії між фармацевтичними компаніями «Фармак» і «Дарниця» довкола добре відомої назви ліків «Корвалол».

Долю лікарського засобу днями вирішувала Велика палата Верховного Суду України. Служителі Феміди постановили скерувати справу про спір за добре відому ТМ «Корвалол Corvalolum» на новий розгляд до суду першої інстанції. Суд скасував постанови першої та другої інстанцій, чим частково задовольнив касаційні скарги Міністерства економічного розвитку та торгівлі України і ПАТ «Фармак».

«Суд оголосив рішення, яке частково задовольнило нашу касаційну скаргу і касаційну скаргу відповідача. Повністю скасував рішення і першої, і другої інстанцій. Скерував справу на новий розгляд. На сьогодні виходить так, що рішення про визнання «Корвалолом» є чинним і знову розглядатиметься з першої інстанції. Відбуватиметься новий розгляд справи. Ми просили насамперед, щоб залишили рішення першої інстанції, ми вважаємо його законно обґрунтованим», — зазначила після судового засідання начальник відділу захисту прав та судового представництва ПАТ «Фармак» Юлія Тесля.

За словами Ю. Теслі, статус «добре відомий знак» має ширші права для захисту, тому компанії «Фармак» так важливо його захищати. «Велика палата Верховного Суду скасувала постанову Апеляційного суду другої інстанції, яка скасовувала приналежність слогана і назви ТМ «Фармаку», тим самим законно підтвердила, що «Корвалол Сorvalolum» є добре відомим знаком в Україні. Про це свідчить і соціальне дослідження, проведене серед споживачів, які асоціюють препарат, упаковку і слоган саме з виробником «Фармак». Учора ця компанія не перемогла, але й не програла. Справу скерували до суду першої інстанції на повторний розгляд»,— підсумувала вона.

Нагадаємо, що не поділили торговельну марку ліків між собою два основні лідери вітчизняного фармацевтичного ринку — «Фармак» і «Дарниця». А розпочалося це все ще у 2004 році, коли «Дарниця» звернулася до Господарського суду Києва з позовом до Департаменту інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки та «Фармаку» з вимогою визнати недійсним право останньої на одноосібне використання торгової марки «Корвалол». Тоді компанія програла справу, але не зупинилася на цьому. У 2005 році «Дарниця» зареєструвала знак для товарів і послуг «Корвалол-Дарниця» і випускає ліки під цією ТМ досі. Донині відбувається судова тяганина.

Як зазначив директор із правового забезпечення ПАТ «Фармак» Дмитро Таранчук, спір між компаніями виник виключно щодо назви препарату, бренду. За його словами, «Корвалол» було розроблено ще в 1959 році на Київському хіміко-фармацевтичному заводі ім. М.В. Ломоносова. З 1991-го єдиним виробником ліків на пострадянському просторі стала компанія «Фармак», що є правонаступником згаданого заводу.

«Слід зазначити, що ПАТ «Фармак» виступає за цивілізовану конкуренцію та впродовж довгих років захищає свої права на добре відому марку «Корвалол Corvalolum». Представники компанії впевнені, що подібна ситуація може стати прецедентом для розвитку недобросовісної конкуренції в Україні, що суттєво відтягне країну назад і сповільнить інтеграцію України в європейську спільноту. Ми захищаємо своє право лише на позначення — бренд. Сам лікарський засіб та його складники не захищені патентом, і він не охороняється в Україні з погляду інтелектуальної власності. Аналогічний лікарський засіб може випускати будь-який виробник, який доведе його якість та ефективність і пройде всі необхідні дозвільні процедури. Але під іншою назвою, під своїм власним брендом», — зазначив Дмитро Таранчук.

Вл. інф.