На знімку: народний артист України Василь Зінкевич (другий праворуч).

Фото автора.

Міць держави — не тільки президентська булава, надійні закони та кордони, сильна економіка, а й основа основ — нація, народ і ті його знакові для країни і світу представники, що є рушійною силою поступу. Українська держава має чим пишатися.

Між минулим і сьогоденням — тонка межа. Уроки історії мають стати тим дзвоном, що спроможний сколихнути і примусити вкотре замислитися: хто ми такі, чого прагнемо, до чого прямуємо? Не лише скорботно згадати втрачених натхненників нації, а й перейняти в них свободолюбний дух.

Нащадки Грушевських, Бачинських, Окуневських, Бандер, Шухевичів, Трильовських, Івасюків, Левицьких, Кобринських, Стефаників, Романюків, Скориків, Цісиків, Гуриків, Сухомлинських, Книшуків та інших відомих родоводів зібралися в селі Тишківцях Городенківського району. Тут свого часу навколо священицької родини Шухевичів гуртувався цвіт нації.

Форум розпочався із відкриття музею «Резиденція родини Шухевичів», у якому працівники Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського відтворили побут позаминулого століття. Чимало речей належали Шухевичам.

На знімку: біля щойно відкритого музею «Резиденція родини Шухевичів».

«У цьому домі та в цій родині сплелося все в єдиний тугий вузол: активна громадсько-політична і просвітницька праця родини, етнографічна діяльність Володимира Шухевича, автора першої ґрунтовної монографії про мешканців Карпат «Гуцульщина», збройна боротьба за нашу незалежність. Загалом же цей музей-резиденція — пам’ятка на вшанування сотень і сотень українських священичих родин, які в різний час і спосіб служили рідному народові», — розповіла генеральний директор Національного музею Ярослава Ткачук.

На врочисте дійство прибули депутати Верховної Ради Анатолій Матвієнко, Михайло Довбенко, Андрій Іванчук. А також — Герой України, політичний в’язень радянських таборів, син командарма УПА Романа Шухевича — Юрій-Богдан Шухевич. Він наголосив на тому, що його сім’я та інші видатні родини своє життя присвятили відродженню нації. І тепер треба розбуджувати зі сплячки народ, обстоювати гідність і державність.

Народний депутат пригадав, як у п’ятирічному віці відвідував родинне гніздо Шухевичів (мешкали тоді вже у Львові). Зауважив, що з їхнього родоводу вийшло чимало священиків, які залишили помітний слід у просвітництві Покуття, Гуцульщини, Галичини.

На форум прибули й інші гості: владика Коломийської єпархії УГКЦ Василій Івасюк та духовенство краю, голова Державної служби якості освіти Руслан Гурак, в. о. голови Івано-Франківської ОДА Марія Савка, депутати облради, митці й науковці. Вони взяли участь у конференції «Родини в суспільно-культурному просторі України і світу: історія і сучасність».

Професор Прикарпатського національного університету Ганна Карась виступила з доповіддю про родину Туркевичів. Про творчі династії у бандурному мистецтві розповіла професор Віолетта Дутчак. Про родину Ставничих — доцент Жанна Зваричук. Загалом розмова була інформативно насиченою, адже від краєзнавців Андрія Королька, Анни Паски та інших науковців дізналися чимало нового про родини Шухевичів, Бачинських. За результатами конференції буде виданий збірник статей.

У фойє Будинку культури була представлена виставка 38 вишиваних портретів знакових постатей нації. Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Михайло Грушевський, Назарій Яремчук... На вишивку останнього майстриня використала нитки 98 кольорів та відтінків.

Тут же розгорнута виставка літератури із місцевої бібліотеки — про відомих українських політичних, культурних діячів та науковців. Минуле й сучасність переплелися. А в Музеї історії села Тишківці та визвольних змагань імені Романа Шухевича можна було оглянути раритетні речі. Представлені й експонати із АТО.

У Тишківцях до форуму значно оновили центр села. Завдяки підтримці нардепів Анатолія Матвієнка, Михайла Довбенка та Андрія Іванчука, меценатів здійснено ремонт дороги. Створено Співоче поле, оновлено пам’ятник Тарасові Шевченку. Представниця родини Шухевичів із Бельгії Івон Мішот де Вель Шухевич дивувалася побаченому. Вона тут — уперше. Так само — гості з Австралії.

На знімку: бельгійська вітка Шухевичів. Справа сидить - Івон Мішот де Вель Шухевич.

Завершився форум концертом відомих родинних колективів Прикарпаття і молодіжною забавою. Поважний гість дійства, народний артист України Василь Зінкевич подякував подружжю Ольги та Анатолія Матвієнків за таку важливу справу. Наголосив: «Ми створені для того, щоб у повен зріст творити свою долю на вільних крилах».

Фото і відео автора.

Івано-Франківська область.

Довідково

Козацький рід Шухів, який походить із села Розвадів на Львівщині, дав початок трьом родоводам: московських Шухових, польських Шухевських та українських Шухевичів. Разом із посвояченими родинами, а зокрема Кисілевських, Левицьких, Рожанківських, Старосольських, Шухевичі в XIX—ХХ століттях яскраво виявили себе на тлі культурно-громадського, наукового і політичного життя українського суспільства в Європі (Україна, Польща, Румунія, Англія, Бельгія), Америці (США, Канада) й Австралії.