Центральна виборча комісія одноголосно ухвалила рішення про скасування реєстрації екс-голови адміністрації Януковича Андрія Клюєва та проросійського пропагандиста Анатолія Шарія кандидатами у народні депутати України. Підставою для цього, крім листа міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, також стала інформація Служби безпеки України про те, що згадані громадяни впродовж останніх п’яти років перебували за межами України. Зазначимо, що інформацію про перебування А. Клюєва та А. Шарія правоохоронними органами було надано після зверненням Голови Верховної Ради Андрія Парубія.

Згідно з надісланими до ЦВК матеріалами, А. Шарій відсутній в Україні з січня 2012 року, а А. Клюєв — з 2014 року. «Громадянин Шарій А.А. виїхав за межі країни 24. 01. 2012 року через пункт пропуску «Зернове» (Сумська область) потягом «Ковель—Москва» та після цього на територію України не в’їжджав», — повідомив ЦВК т.в.о. Голови Служби безпеки України Іван Баканов.

Стосовно А. Клюєва, СБУ зазначає, що він виїхав з України у 2014 році. Крім того, адвокатами А. Клюєва місцем його реєстрації вказана Російська Федерація, Московська область, селище Шульгіно, ця само адреса надана ними для отримання кореспонденції в рамках кримінального провадження. На безпосереднє перебування А. Клюєва на території РФ вказує і його участь у програмах російських телеканалів. «Вважаємо, що А. Клюєв з 2014 року на території України не перебував, офіційні пункти пропуску державного кордону України не перетинав», — зазначає СБУ.

Напередодні парламентських виборів у Києві відбулися другі міжнародні кібернавчання, організовані для отримання новітнього європейського досвіду безпеки виборчих процесів в інформаційному та кібернетичному просторі. Під час цих навчань було застосовано складнішу технологію та відпрацьовувалися складніші завдання. На технічному рівні вони відбуваються в рамках проекту ЄС «Посилення кібербезпеки в Україні перед виборами» за підтримки Естонського центру Східного партнерства та компанії CybExer Technologies, яка має великий досвід проведення таких навчань.

За сценарієм кібернавчань, усі учасники ділилися на дві групи команд: хакерів та кібербезпеки. Команди з першої групи, сформовані за участі представників CybExer Technologies, здійснювали атаки на інформаційні ресурси «умовної ЦВК». Їм протидіяли інші, сформовані з фахівців СБУ та ЦВК, Держспецзв’язку та Кіберполіції. Паралельно з навчаннями технічних команд фахівців відбулись тренінги зі стратегічних комунікацій, до яких залучались менеджери та представники прес-служб українських відомств.

«Ми вдячні європейським партнерам, зокрема Єврокомісії, яка сприяла організації цих кібернавчань, та партнерам, що забезпечили їх технологічно», — зазначив т.в.о. Голови СБУ Іван Баканов.

На думку заступника Голови ЦВК Олега Конопольського, навчання допоможуть підвищити рівень взаємодії державних органів та установ під час забезпечення кібербезпеки позачергових виборів народних депутатів України.