Фото автора.

«Один із кандидатів у народні депутати по 204-му виборчому округу, який за сумісництвом є громадянином Румунії, заперечує наявність у себе такого паспорта. І для цього публікує лист до Генерального консула Румунії в Чернівцях, в якому просить надати інформацію про «ймовірну наявність цього паспорта». Лист цей, щоправда, датований 3 червня 2019 року. Тобто задовго до дати реєстрації його кандидатом у депутати. І ці «наперед продумані дати» нагадують мені епопею з передвиборною кампанією кандидатів у Президенти. Чи то з шапкою, яка горить», — заявив журналістам народний депутат Максим Бурбак (на знімку).

Він наголосив, що цей кандидат та кілька інших на всіх буковинських округах мають громадянство Румунії.

М. Бурбак звернувся до СБУ, Національної поліції та ЦВК з проханням перевірити цю інформацію. Він заявив, що цілковито підтримує ідею Президента України Володимира Зеленського про «Державу в смартфоні», бо це справді зручно для громадян.

А поки такої в Україні немає, він скористався її румунським аналогом. Ввівши до пошукового вікна бази даних ідентифікаційний код, який нібито належить одному з кандидатів у народні депутати, він отримав позитивну відповідь, що такий громадянин Румунії справді існує. У базі даних також збіглися дата і рік народження означеної особи.

Громадськість стурбована заявою голови фракції «Народного фронту». Вже точаться розмови, що ще принаймні три кандидати в народні депутати на «румунському» 203-му окрузі є громадянами іншої країни. Адже може статися так, що вони, пройшовши в українську Верховну Раду за українськими паспортами, створять там лобі інших країн.

Люди чекають на реакцію Служби безпеки України.