У соціальних мережах з’явилася інформація про імовірну відставку керівника Офісу Президента Андрія Богдана. Але, як з’ясувалося, насправді чиновник у відставку не подавав, хоча заява про звільнення дійсно існує. Крапки над «і» в цьому питанні розставив сам глава держави Володимир Зеленський після того, як ЗМІ облетів знімок написаної від руки заяви А. Богдана про звільнення за власним бажанням. Цей факт коментували і лідер партії «Слуга народу» Дмитро Разумков, і речниця Президента Юлія Мендель. Вони не спростовували і не заперечували його. Однак сам В. Зеленський заявив, що А. Богдан, як і всі заступники Офісу, написали заяви про звільнення для того, щоб продемонструвати, що не тримаються за місця. Як одна з таких заяв потрапила в пресу, в Офісі глави держави не знають. Припущення роблять різні — аж до провокації спецслужб.

Віртуальна сутичка виникла між представниками двох партій, які, найпевніше, проходять у парламент дев’ятого скликання. Так, лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко в інтерв’ю одному інтернет-виданню, заявив, що вплив Віктора Медведчука (партія «Опозиційна платформа — За життя») посилився після того, як п’ятий Президент програв передвиборні перегони. Своєму опоненту П. Порошенко закидає проросійські погляди і каже, що не було такого періоду в історії нашої країни, коли той не мав ролі впливу. Політик підкреслив, що спілкувався із В. Медведчуком тільки з приводу діяльності Тристоронньої контактної групи, полонених та передачі пропозицій української сторони Володимиру Путіну. Цитата, з приводу якої і виник конфлікт, звучала так: «За Порошенка він  (В. Медведчук. — Ред.) навіть не балотувався... Медведчук при мені голову не міг підняти». Свою відповідь на таку заяву Віктор Медведчук зробив у блозі на сайті «Подробностей». Усе сказане П. Порошенком він назвав «маячнею». Мовляв, піднімати голову в нього не було необхідності, бо у своєму житті не опускав її ні перед ким. В. Медведчук стверджує, що під час дискусій про мир із Президентом Порошенком він пропонував «безліч реальних варіантів, які могли б прийняти всі сторони», але співрозмовник, за словами В. Медведчука, «категорично не хотів миру та повернення Донбасу». Водночас, жодної згадки про Крим у заяві В. Медведчука немає.

Протягом наступних п’яти років партія «Опозиційна платформа — За життя» має намір зосередитися на відновленні промисловості. Таку заяву зробив інший представник цієї політичної сили Сергій Льовочкін. За таких темпів, які спостерігаємо нині, каже він, вітчизняна промисловість відновиться до рівня 2013 року тільки в 2060-му. І то лише за умови збереження сприятливої для нас кон’юнктури на зовнішніх ринках. «Хочемо побачити свою країну економічно сильною, — заявив С. Льовочкін. — Тому прийдемо до нового парламенту з пакетом законопроектів, спрямованих на пріоритетний розвиток промислового сектору». Він назвав катастрофічною ситуацію, за якої загальні збори промислового виробництва в першому півріччі 2019 року становили лише 81,8 відсотка від того, що було вироблено в промисловості за аналогічний період 2013 року. Для того, щоб виправити ситуацію, новоствореному уряду особливо знадобляться професіоналізм та досвід.

А тим часом представник Президента в уряді Андрій Герус висловив припущення з приводу того, що Кабінет Міністрів можуть сформувати одразу після першого засідання нової Верховної Ради. «Коаліціади не буде, — запевнив він. — Все буде швидко». І додав: «Якщо «Голос» захоче, то може зайти в коаліцію прямо в перший день роботи нового парламенту». На думку політика, всі необхідні домовленості можна провести ще в серпні для того, щоб потім не втрачати час. «Країні потрібні швидкі зміни, — запевнив А. Герус, — щоб суспільство відчувало позитивний ефект від реформ, які треба швидко проводити». У Верховній Раді дев’ятого скликання кожен день будуть нові рішення, заявив він. Що з цього приводу думають у партії «Голос», дізнатися і досі неможливо. Жодних заяв з приводу того, з ким готові співпрацювати в парламенті, представники цієї політичної сили не роблять. Інформаційні ресурси «Голосу» оновлюються дуже повільно, здебільшого новинами загального змісту — без конкретики.

Від А. Геруса стало відомо також і те, що уряд має намір змінити критерії визначення субсидіантів для того, щоб незахищені верстви населення могли отримувати субсидії. Після нововведень 2018 року тих, кому належали пільги, поменшало майже вдвічі — із семи мільйонів до 3,6 мільйона, каже він. Таке скорочення сталося, в тому числі, й за рахунок пенсіонерів, у яких прописані діти та внуки, але які фактично проживають самі. За підрахунками представника глави держави, йдеться майже про мільйон таких стареньких, яким держава хоче поновити допомогу.

У те, що країна отримала великий шанс на зміни, вірять і в «Батьківщині». Валентин Наливайченко запевнив, що його колеги по партії є саме тими людьми, які розуміють, що краще цей шанс нарешті використати та втілити в рішення і закони, щоб відкрити можливості для розвитку країни в усіх сферах. Перші сто днів у парламенті майбутній народний депутат має намір присвятити боротьбі за соціальну справедливість, війні з корупцією, деофшоризації (включно із «поверненням вкраденого можновладцями»). Він також виокремив роботу над законодавством, яке передбачатиме кримінальну відповідальність за злочини наживи на війні. Також важливим називав закон про незастосування термінів давнини за злочини корупції у владі та за наживу на війні.

А от кандидат від «Слуги народу» Олександр Ткаченко поділився із журналістами тим, за яких умов буде готовий скласти депутатський мандат. Каже, не зможе закривати очі, якщо «ходитимуть гроші» за прийняття того чи іншого законопроекту. Існують також «деякі речі, пов’язані зі свободою слова чи правами людини». Ще майбутній парламентарій заявив, що має свої ліберальні політичні погляди з приводу ринкової економіки й прозорості прийняття рішень на державних підприємствах.

До кінця тижня в Трускавці добіжить завершення тренінг для народних депутатів від партії «Слуга народу». Після нього слухачі отримають на руки чотири документи — особисту стратегію, пропозиції впровадження політики, перелік законодавчих ініціатив, покликаних зробити політику ефективною і план такого впровадження. Про це йдеться на cторінці партії в Фейсбуці. Один із тренерів, міністр фінансів у кількох урядах та народний депутат семи скликань Віктор Пинзеник, поділився своїми враженнями від навчань. «Депутатами і міністрами не народжуються, їх не випускають університети, — зазначив він. — Ними стають. Або не стають. Сподіваюся, саме такий задум мали організатори цього першого навчання». В. Пинзеник відзначив прагнення та пізнання, здатність слухати в майбутніх депутатів, і додав, що це не типово для українських політиків. «Чи виллється це в правильні рішення, нині не скаже ніхто, — резюмував він. — Але без такого прагнення вникати і розбиратися, сподіватися на правильні дії неможливо».