«Із держбюджету для Івано-Франківська виділено 5 млн грн на рік. А в місті — 1143 хворих на цю недугу, які потребують на придбання необхідних ліків мільйон гривень щомісяця», — повідомив на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці міський голова Руслан Марцінків. І додав: «Це державна програма, не можу зрозуміти, чому фінансувати має міський бюджет. Обласна влада наголошує, що це мешканці міста та проблеми міськради. Тож будемо шукати кошти, щоб франківці не залишилися без ліків, від яких щоденно залежить їхнє життя».

Наша редакція звернулася по коментар у департамент охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА (ДОЗ), де підтвердили, що проблема з інсуліном справді є. Для потреб хворих на цукровий діабет мешканців Івано-Франківська надійшло 5 млн 312 тис. грн державної субвенції. Ще майже 4 млн грн мають виділити на закупівлю інсуліну для містян із міського бюджету.

«З 1 січня 2018 року ми вступили в реімбурсацію. Держава не закуповує медикаменти за тендерними процедурами, і ДОЗ не отримує інсулін централізовано. Процедура відбувається так. Ендокринолог виписує рецепт пацієнтові, а той бере ліки в аптеці безоплатно. Маємо в області 5 тис. 860 хворих на діабет І типу. На відшкодування придбання інсуліну на Івано-Франківщину надійшло 26,5 млн грн (55%). Цих коштів, щоб повернути витрати аптекам, не вистачає. Тож розподілили різницю на районні бюджети, міста обласного значення та ОТГ. ДОЗ звернувся до різних інстанцій — облради за виділенням коштів із обласного бюджету, до Міністерства охорони здоров’я», — повідомила Оксана Марусин, експерт департаменту охорони здоров’я з ендокринології та експерт Національної служби здоров’я.