Порушення серцевого ритму — це одна з найпоширеніших хвороб серцево-судинної системи в Україні. За словами завідувачки обласного центру лікування складних випадків аритмій, заслуженого лікаря України Олени Качан, на різні форми аритмії хворіє практично кожен третій мешканець нашої області віком старше 50 років.

— Двадцять п’ять років тому Рівненщина стала піонером у лікуванні аритмій. Ми першими в західному регіоні відкрили центр лікування складних випадків аритмій. Однак через відсутність необхідного обладнання ми змушені були лише діагностувати аритмії та проводити медикаментозне лікування. При складніших випадках змушені були направляти пацієнтів до інших областей, а також до столиці. Це значно здорожчувало лікування для пацієнтів, а тому деякі з них відмовлялися його проходити, — розповідає Олена Качан.

Тож у рамках реалізації проекту Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», окрім іншого, було закуплено обладнання для проведення радіочастотних абляцій аритмогенних зон серця. Тепер лікарі центру зможуть на місці, в обласній лікарні, надавати необхідну допомогу, не направляючи пацієнтів до інших клінік.

За словами завідувачки відділення інтервенційної радіології обласної лікарні Лариси Черначук, вчасне лікування складних випадків аритмій не лише допоможе знизити показники раптової смертності у пацієнтів, а й зменшить загрози виникнення інсультів у пацієнтів.

— Зрозуміло, що не всі випадки аритмій потребують радіочастотних абляцій. Операції на цьому обладнанні проводитимуться у переважно складних випадках, коли є загроза раптової смерті чи інсульту. Адже практично 90 відсотків пацієнтів, які мають пароксизми миготливої аритмії, мають і інсульти. Тому лікування знизить загрози виникнення інсультів у пацієнтів, — зазначає Лариса Черначук.

Завідувачка інтервенційної радіології каже, що орієнтовно за рік на цьому обладнанні робитимуть 40—50 операцій. Для проведення радіочастотних абляцій до Рівного приїздитимуть фахівці інституту Амосова, які навчатимуть місцевих лікарів.

— Розуміючи, що через дорогі витратні матеріали радіочастотні абляції можуть видатися дорогими для мешканців нашої області, ми закупили не лише обладнання, а й частину найбільш дорогих витратних матеріалів. Зокрема, це спеціальні електроди. Використання цих матеріалів для пацієнтів, згідно з умовами проекту, має бути безплатним, що своєю чергою зменшить вартість операцій, — розповідає керівник групи впровадження проекту Світового банку на Рівненщині Сергій Рибачок.

Фото: pika.rv.ua